Iuda scapa turma

Azi, poporul s-a trezit indispus, in miros de parfum scump si vorbe ieftine. Cu o migrena. Si o revelatie: Basescu nu mai e basist!

Dar, din fericire, sunt cu multi altii in locul lui. Lumea se uita cu bucurie si popcorn cand puternicii, arogantii si inexplicabil de bogatii politicieni de ieri sunt azi plimbati in catuse pana la masinile ieftine in care nu s-ar fi urcat niciodata.

De ce nu? In fond, basismul n-a fost o inventie a lui Basescu. El doar a venit la putere, promitand sa-i traga in tzeapa pe cei care furasera sistematic si pe scara larga Romania pana prin 2004. Noi ne-am dorit un Basescu. Si el, maleabil, a luat un ministru mai vechi de la FSN si ne-a dat Presedintele Marinar si Lup de Mare care a mancat bunicuta de la PSD.

N-a putut ajunge insa s-o digere pana la capat. Pentru ca victoria lui a avut si ea un pret. O alta generatie de profitori si oameni de afaceri dubioase – expusi zilele astea si cele urmatoare la DNA.

Omul care pleaca de la Cotroceni lasa in urma deci o asteptare diferita si o solidaritate subtila cu cei care practica inca justitia prin institutiile statului – si nu la Paris prin magazine. O asteptare ca arestarile sa continue si politicieni de toate spetele sa plece din constructia statului nostru, inainte ca statura lor morala de plastilina sa-l subrezeasca pana la prabusire.

Cred ca asta intelege toata lumea acum: ca viitorul presedinte va trebui sa se bata pentru supravietuirea Romaniei intr-un context european in care o mare putere, Rusia, e in piata cu un plan de dezmembrare si cucerire.

Vom avea nevoie nu de un om tare, neaparat, ci de unul capabil sa sa-i lase pe cei si mai tari, dar in umbra, sa mearga pana la capat cu curatenia. Va putea un membru de partid, chiar un sef de partid, sa incuvinteze demolarea oamenilor care l-au pus acolo?

Va trebui. Urmatorul presedinte va fi o Iuda sau Romania nu va mai avea un urmator presedinte.

Va fi un om care va trebui sa aleaga: sa-si tradeze colegii de partid sau neamul?

Sa pastreze baronii sau granitele Romaniei intacte? Sa tina la business-ul care i-a dat bani de afise? Sau sa-i faca afis cu “Wanted” pe toti infractorii cu care pana mai ieri iesea la o bere?

La scara europeana e aceeasi dilema: sa ramana de partea aliatilor nostri? Sau sa treaca, la fel ca de atatea ori in istorie, de partea imoralitatii violente si a demagogiei globale cu care tabara anti-democratiilor incearca sa ne incante?

Nu stiu daca oamenii din servicii care acum ii sfatuiesc pe cei care conduc Romania gandesc in termenii astia. Au prea multa informatie ca sa mai poata lasa loc in mintea lor de un ideal?

Eu sper ca nu. Pentru ca exact de asta are nevoie Romania acum. Nu de inca un sef. Ci de o idee proaspata si usor de inteles: “bah, eu tin cu voi!”. O identitate pozitiva pentru o natiune care nu-si vede expuse in public decat defectele.

Un plan pentru Romania in mai mult de un punct. Un plan de tradare a tot ce-avem prost, stramb si deja uscat. Un plan de tradare nationala a Raului din politica, din business, din servicii, din biserica, din mentalitati.

Un plan care incepe gresit daca tot ce putem spune despre el este ca “Il punem pe X presedinte si apoi…”

Sutem deja in tara lui “apoi”. Hai sa vedem daca ne putem muta in tara de “inainte”.


There is no ads to display, Please add some

Lasă un răspuns