Sa incepem direct: bunul public e o suma de bunuri private, puse impreuna si administrate de institutii ale statului.
Private? Da. Ale cui? Cine le detine?
Si mai simplu: noi. Padurile alea pe care Hrebe e acuzat ca le lua cu japca pentru printul Paul de Romania Pitoreasca sunt ale noastre. Daca-s 20 de milioane de copaci in ele, fiecare din noi are unul. Daca-s mai putini, trebuie sa ne multumim cu cate o craca. Doar ca nu putem s-o luam acasa. Luam doar oxigenul.
Cum am ajuns sa le avem? Simplu: statul, adica cetatenii, au considerat ca e in interesul public ca aceste paduri sa fie luate de la proprietari. Nu doar comunistii au facut confiscari si treceri in domeniul public: Cuza a luat manastirilor terenuri si mosii, Ferdinand a luat mosierilor pamantul si-a dat taranilor care luptasera in razboi. Fiecare are bunici sau parinti la tara care au cateva hectare de pamant. Ei bine, alea au fost si ele, odata, confiscate.
E adevarat, cele mai multe dintre confiscari au fost facute in 1947, e adevarat, si ele au distrus economia si-au rupt vietile oamenilor, care de multe ori nu aveau nici o vina ca erau bogati. Pur si simplu fusesera mai muncitori si mai inteligenti. Asta au pedepsit, de fapt, comunistii: pe cel care iesea din rand. Colectivizarea a fost, de fapt, o masura care a creat noi mosieri: sefii de CAP-uri (cooperative agricole de productie), la care taranii au slugarit din nou 50 de ani, pe pamantul care fusese al lor, dar il luase din nou statul…
Dar despre altceva vreau sa va vorbesc acum. Exista o limita la datul inapoi. De multe ori, e o limita de timp: cat de mult te duci in urma cu actele? Parerea mea e ca nu trebuie acceptata nici o retrocedare la ceva confiscat inainte de 1947. Ca devine ridicol sa reparam “nedreptatile” unor domni drepti, cum au fost Cuza si Ferdinand. Am dat inapoi castele si monumente istorice care erau in posesia statului inainte de 1940. Doar pentru ca astia au venit cu acte din Evul Mediu…
Mai lipseste sa ne aduca certificatul de nastere al lui Adam!
In al doilea rand, nu ne forteaza nimeni in afara lacomiei avocatilor si inchipuitilor mostenitori. Si despre asta e vorba. Cumva, am reusit sa transformam repararea unor nedreptati istorice intr-o alta nedreptate. Apropos, si Poporul are un Avocat al lui, dl. Ciorbea. N-o avea nimic de zis cand poporul ramane fara paduri?
Nu are. Asa ca trebuie sa ne organizam. Cred ca e momentul sa oprim povestea asta in mod legal. La 25 de ani dupa Revolutie s-au facut destule retrocedari. Gata cu Strutestii, cu Domnestii, cu Caragialestii si alti printi de vita nobila si maniere ne-elegante!
Ba chiar cred ca se cuvin pe alocuri si re-nationalizari. Acolo unde padurile sunt taiate salbatic si binele public e pus un pericol (prin inundatii si poluare), proprietarii trebuie despagubiti modest si trimisi acasa, sa se gandeasca mai bine daca isi iubesc tara sau doar banii ei.
Sa le dam un exemplu romanilor ca banii ti-i faci aici si acum, prin munca.
Nu la tribunal, cu acte de la stramosi carora le-ar fi si lor rusine cu tine!
There is no ads to display, Please add some
ai dreptate
Trebuia sa ne fii multumit co craca. Acuma o sa ajungem sa ne multumim co caca.