Masina de depasit barbatii

1938.

Tineti minte anul asta. In 1938 Charlie Chaplin trecuse deja de prima sa perioada de glorie, adusa de vagabontul acela cu mustacioara din filmele mute. Ionel Teodoreanu scrisese deja “La Medeleni”, ba chiar avea deja mii de fane inlacrimate prin licee. Iar personajul Superman aparea pentru prima oara intr-o banda desenata din America. Despre Superwoman inca nu se discuta nici macar in gluma.

In acelasi timp, 1938 a ramas in istoria Romaniei pentru un eveniment care azi ne pare culmea normalitatii, dar care in epoca a fost o mini-revolutie: femeile au primit drept de vot neconditionat.

Pana atunci, doar femeile cu carte sau care indeplineau cateva conditii (intre altele, trista ironie! – aceea de vaduva de razboi) avusesera drept de vot, si asta doar de cativa ani. Pana in anii 30, o femeie din Romania nu avea dreptul de a alege sau a fi aleasa in nici un fel de functie publica, iar marii intelectuali ai vremii pe care azi ii punem stalpi in cartea de romana considerau treaba asta un lucru absolut firesc. Ba chiar unul dintre ei, Titu Maiorescu, marturisea, intr-o discutie cu o doamna, ca el crede ca femeia e mai putin inteligenta decat barbatul pentru ca ar avea “creierul mai mic”.

Daca ar trai, Titu ar trebui sa faca, drept pedeapsa, o plimbare cu o masina dedicata femeilor.

Am zis bine pedeapsa? Nici nu mai stiu. Mai e o masina de fete o pedeapsa pentru baieti?

Nu stiu daca pedeapsa, dar avertisment e. Am realizat asta cu surprindere conducand una si oprind la drive-in. Mai exact, in momentul in care fata de la ghiseu s-a aplecat spre mine cu sacosa regulamentara incarcata cu strips, cartofi si cola. Ea mi-a intins-o, eu am scos mana afara, am apucat-o si… surpriza! Nu incapea pe geam! Un geam foarte fin profilat spre in fata, ingust si absolut cool, construit cu certitudinea ca viitoarele cliente nu vor calca niciodata – dar absolut niciodata! – intr-un loc in care pana si sosul are 1000 de calorii. Masina in care ma aflam era in mod clar pe un teritoriu fast-food strain.

Deci asta e. Masina de fete e masina de silueta.

Sau nu? Si, de fapt, cum definim o masina dedicata femeilor? Pana saptamana trecuta imi era destul de simplu. O masina de dama era acel automobil construit sa atraga ochiul, sa incante inima si sa pacaleasca mintea ca “90 de cai sunt absolut suficienti, draga, ce sa faci cu mai mult?”. Pana saptamana trecuta credeam ca a conduce o masina de fete se soldeaza invariabil cu adormitul la volan. O data pentru ca directia era teribil de plicticoasa. Si a doua oara pentru ca somnul vine mai repede decat limita legala de viteza in asa ceva.

Ei bine, s-a terminat cu asta. Si asta dintr-un motiv simplu: femeile au primit drept de vot (de fapt, am banuiala ca l-au luat singure) si in privinta masinilor. Iar rezultatele incep sa se vada. Nu, nu in culori si in materiale asortate. Ci in motor, sasiu, tehnologie.

Forta bruta. Nu floricele.

Da. Credeati ca se pricep doar la moda? Ganditi-va inca o data: de ce o femeie care dimineata planifica bugete de milioane de euro s-ar multumi seara cu o masina mov cu interior roz pastel si suport pentru bishonul maltez pe scaunul soferului? Nici unul. O astfel de femeie, care e la carma vietii ei fara sa intrebe pe nimeni va cere si-o masina capabila sa se miste la apasarea acceleratiei ca angajatii ei, cand primesc un mail de sedinta urgenta. Si anume brusc. Aproape inspaimantat.

Asta mi-a sugerat GLA-ul pe care l-am testat saptamana trecuta. O masina de femeie la putere. Nu, nu pe trend. Ci pur si simplu tare. O femeie care nu vrea alt motor sub capota decat are barbatul. Care se bucura si ea sa ia curbele cu 100, nu sa planga in spate ca “mergem prea repede, iubitule”. Care voteaza (cu portofelul) pentru senzatii tari, nu pentru trairi eterice. Care iti poate scrie decizia de concediere, nu doar o reteta de placinta cu mere. Nu mai zic de cererea de divort, in care ramai doar cu garajul.

In masina asta iti dai seama ca lucrurile sunt deja cu adevarat grave pentru barbati. In masina asta incepi sa realizezi ca poate e cazul sa incepi sa inveti care e detergentul pentru rufe colorate si care e temperatura la cuptor pentru pestele ala in sare care ii place ei. In masina asta intelegi ca democratia a ajuns si in industria auto si ca alegatoarele nu se mai multumesc cu masinile pe care nu le vor barbatii.

Sau cu banda aia de langa trotuar, pe care merg pensionarii sa-si duca masinile la Remat.

In masina asta incepi sa intelegi cu adevarat femeia moderna. N-are alte asteptari de la viata decat ale tale. Si e bine sa fii pregatit. Pentru ca intr-o buna zi o sa vina acasa nervoasa in GLA-ul ala nou, nervoasa ca iar s-a bagat un mitocan in fata si i-a stricat viteza, pe Kiseleff.

Va trebui sa taci, sa aprobi si s-o intrebi daca vrea un Martini inainte sa termini tu de gatit cina.

Cum arata rechinul femela? Cam asa.
Cum arata rechinul femela? Cam asa
Asta e locul barbatului. In spate. Departe de tot ce-o tine pe ea ocupata si fericita.
Asta e locul barbatului. In spate. Departe de tot ce-o tine pe ea ocupata si fericita.
Pune niste catarge in decor si visul e gata...
Pune niste catarge in decor si visul e gata…

There is no ads to display, Please add some

Un comentariu

Lasă un răspuns