Soferi cu numere false

“Nu e treaba cetatenilor de ce il suspendam pe Basescu”. Citatul e aproximativ. Dar lie Sarbu are dreptate.

Nu e treaba cetatenilor daca Basescu e suspendat. Nu e, pentru ca si ei sunt suspendati. Orice ar alege ei dintre doctrinele politice si promisiunile electorale, nu se aleg cu nimic. Practic, votul e dat unor nume, dar nu unor masuri. Unor cetateni care ajung dregatori, dar nu unor legi sau strategii economice.

Altfel spus, votam degeaba.

Acum doua secole s-ar fi spus ca partidele au incalcat contractul social. Acum e cu mult mai simplu: cu toate au incalcat legea circulatiei in democratie. Absolut toate circula cu numere de inmatriculare contrafacute. Si, din cand in cand, conduse de soferi obraznici sau copiloti buni de gura, mai lovesc cate-o iluzie de-a noastra pe trecerea de pietoni.

Ce vreau sa spun cu numerele false?

Avem socialisti care se bat sa scada taxele si sa semneze contracte cu companii indiferente la ce spune consumatorul final.

Avem liberali care se optintesc sa creasca salariile si numarul de angajati la stat, in vreme ce tapeaza companiile mici pe care ideologia lor le curteaza.

Avem nationalisti care si-au batut joc de un oras intreg timp de un deceniu, poleind cu tricolorul saracia adusa de ingustimea lor mentala.

Avem democrat-liberali care nici macar nu mai au numar, adica ideologie, alta decat “sa trecem si de ziua de maine”.

Si avem partide etnice care se lupta cu alte partide etnice pentru legitimitate si-un loc in guvern. Curat traditional.

Pe margine isi fac incalzirea si alti ipocriti: legionari care si-au dat mana cu propagandistii din Est, anarhisti care n-ar da Iphone-ul din mana (da, produs si el de o multinationala), dacisti care n-au alta avere si realizare decat delirul privind stramosii. Peste toate, avem ecologistii care vor sa salveze planeta dar n-au gasit – ce convenabil! – decat o singura problema, la niste sonde.

Ce naiba sa mai intelegi din toate astea? Cum sa te mai simti respectat in alegerile tale, tu, cetatean normal, cu studii medii, inteligenta medie, bun simt mediu si nici o ruda in politica?

Exista o singura solutie. O sa va enervati si-o sa spuneti ca iar bat campii. Dar n-am de ales:

Politica va fi a noastra cand o vom face noi. Cand vom alege sa facem pasul urmator. De la alegator la candidat. De la om care se plange la om care face.

De la “fa, Ponta” la “N-am nevoie, fac singur!”


There is no ads to display, Please add some

7 comentarii

 1. Abia acum spui corect. Atunci cand eu spuneam ca votul nu este decat o aprobare in alb data unui om sau unui grup de oameni, spre a face orice vor cu populatia, cu bunurile si cu finantele unei tari timp de 4 ani, tu spuneai asa:
  “Al unei tari in care suntem prea destepti sa votam.”
  Atat timp cat 4 ani, eu ca votant sunt ignorat total, caci nu am cum amenda nimciuna promisa in campanie, atat timp cat cel votat de mine pentru ideile lui sau ale partidului pe care il reprezinta, poate “emigra” la cei pe care niciodata nu i-as fi votat, ce rost mai are sa merg sa votez?

 2. Exista un fel de solutie… vot obligatoriu si in loc de vot in alb, sa existe o casuta “altii”. Locurile “castigate” de altii sa fie distribuite prin tragere la sorti cnp sau votanti. Nu de catre loteria nationala, ca sa se stie rezultatul :D.

  Am zis si vot obligatoriu pentru ca astfel, procentual, votul pro partide ar fi diluat maxim. Nici clasicele manarii nu ar mai conta.

  • Sau legi prin care sa fie pedepsita minciuna, prin care sa fie interzis traseismul politic in timpul mandatului, prin care sa se stabileasca alegeri anuale prin care votantii sa confirme sau nu mandatul celui ales…

 3. Mda…. Si cine sa faca legile astea ? :). Voi vreti ca hotii sa faca legi impotriva furtului. Pe bune ? Cand va saturati sa va lamentati, cand va saturati de mizeria “lor”, cand va ajunge cutitul la os cu adevarat (si nu va mai “descurcati” asa cum e obisnuit tot romanul) atunci iesiti in strada si fara sa scandati nimic mergeti si daramati piatra cu piatra Casa Poporului. Ca sa ramana o pilda pentru cei care vor veni la putere ca nu te joci cu nervii unei tari. Dupa aia o luam de la 0. Sau emigrati. Restul sunt basme.

   • Tocmai pentru ca am constietizat ca nu vor face legi care sa-i incurce, chiar daca ar fi foarte bune si foarte necesare pentru tara. Singura speranta este sa ne impuna UE aceste legi. Cand o vor face, poate voi reveni in Romania.

 4. Avem un lucru de învățat, dacă vrem să ne fie bine: responsabilitatea.
  Trebuie s-o învățăm atât noi, alegătorii, cât și cei aleși.

  Lipsa de responsabilitate ne-a adus într-un hău. Și nu e vorba numai de perioada de după 89, e vorba de secole, poate milenii. 🙂

Lasă un răspuns