video Romania este Vestul!

S-a raspandit boala urii fata de Vest. Care ne exploateaza, care ne transforma intr-o piata de desfacere, isi bate joc de noi…

As vrea sa va aduc aminte un lucru, atunci cand simtiti ca nu mai puteti lupta cu prostii care scuipa propaganda asta:

Romania ESTE Vestul!

De multe sute de ani!

Avem din Vest codul de legi, teatrul, muzica, literatura si arta. Am urmat curentele Vestului artistice si de idei – de la romanticul Eminescu si pana la avangardisul Brancusi. Am avut impresionistii si modernistii nostri. Am avut teatru conectat la comediile frantuzesti de-acum 160 de ani. Viata noastra, de la furculita si pantalonii, de la cravata si pana la felul in care ne raportam la rolul femeii in societate, e de sorginte occidentala, europeana! Avem din Vest codurile de constructii si cladirile vechi ale Bucurestului. Avem din Vest pana si prajiturile bunicii. Pandispan? Pain-de-Spain!

Cum sa nu te simti european, ca roman, daca ai macar un pic de perspectiva asupra lumii?

Du-te un pic in Est si arunca o privire incoace! Din Iran, femeile noastre au fustele prea scurte. Din Kazahstan, citim literatura cam decadenta. Din Nigeria, se vede ca avem prea multe spectacole necenzurate.

Jumatate din ceea ce facem in fiecare zi poate fi pedepsit prin lege in jumatate din tarile lumii. Dar nu sunt doar obiceiurile – e structura spiritului nostru national, care e europeana.

Sigur, vazuti din Mongolia, suntem niste barfitori. Pentru ca ne place sa vorbim liber. In ultimele trei sute de ani, doar regimurile impuse din afara i-au facut sa taca pe romani.

Sigur, vazuti din Rusia suntem niste oameni slabi, fara armata si fara imperiu. Dar asta si pentru ca avem acea toleranta europeana fata de dreptul altora de a trai cum le place.

Sigur, vazuti din Japonia facem lucururile cam de mantuiala. Dar asta pana ajungi la o petrecere la noi si-ti dai seama ca un lucru sigur il facem bine si cu pofta de viata: distractia!

Ortodoxa sau nu, cu spaga orientala si etica a muncii mediteraneana, Romania nu poate fi tranplantata in alta parte. N-am fi si nu suntem la locul nostru in Siria sau in Kuweit, in Tailanda sau Siberia.

Acum doua mii de ani, romanii cinici spuneau ca patria ta e acolo unde e bine. Uitandu-ne la migratia romanilor, 99,9% spre Occident, din care cei mai multi se integreaza la a doua generatie, chiar nu putem trage nici o concluzie de aici?

Eu cred ca da. Si o repet: Occidentul e, de fapt, acasa!

P.S. Aruncati o privire la parodia asta, in care nationalistii evrei se intreaba ce le-a adus ocupatia romana…


There is no ads to display, Please add some

5 comentarii

  1. Pana acum 60 de ani, asa gandeau marea majoritatea a romanilor (bine, exceptii existau si atunci, insa proportia era mica, raportata la cea de acum), insa, odata cu senila ruseasca, si dupa cativa ani de „epurare” intelectuala in Romania, dupa cativa ani in care s-a facut stramutarea fortata de la sate la orase, creind premiza aparitiei omului de tip nou, nici taran nici orasean, nici intelectual, nici tehnic, nici muncitor, nici TESA, ceva s-a schimbat in mentalul nostru. Ceva care seamna teribil cu cel al rusilor sau celor din spatiul exsovietic. Urmaream acum ceva vreme, imagini din Rusia rurala, parca erau rupte de prin satele noastre, carciumile ca ciupercile, populate la refuz de oameni cu figuri indoilenice, al caror mod de distractie era reprezentat de, injuraturi, spart pahare in dinti, luat mese in dinti…etc. De dimineata pana seara. Si, probabil si ei, ca si ai nostri, se vaita ca nu le da statul bani, insa terenurile sunt uscate si pline de buruieni. Asta este omul de tip nou, Lucian, homosovieticus, nostalgic dupa trandaveala, furt, descurcareala. Ce-i trebuie lui occident, cu regulile lui enervante? In afara de a-i ciordi banii…

  2. Si mie mi s-a parut la un moment dat ca suntem cam lenesi. Si nu avem grija de pamantul stramosesc, pe care il lasam nemuncit si preferam sa il vindem ieftin strainilor. Un batran din Muntii Vrancei, care venea de la cosit, mi-a explicat foarte clar si corect cat de mult gresesc atunci cand cred toate lucrurile astea si cat de europeni suntem in esenta, astfel: „Dar si fetele mele si-au luat o casa mare si frumoasa la Roma!”

Lasă un răspuns