Daca Dumnezeu ar sarbatori Craciunul

Daca Dumnezeu ar sarbatori Craciunul, n-ar muri nici un copil in spital in 25 decembrie.

Daca Dumnezeu ar sarbatori Craciunul, saptamana asta ar fi mai putine accidente in care oamenii sa-i piarda pe cei dragi.

Daca Dumnezeu ar sarbatori Craciunul, saracii ar descoperi bani in buzunar, bolnavii ar primi alinare, depresivii ar scapa cateva zile de povara.

Daca Dumnezeu ar sarbatori Craciunul, nu am avea sute de oameni fara casa, gasiti inghetati pe strazi in toata emisfera nordica. N-am avea concedieri de sarbatori, divorturi, sinucideri sau crime. Nu ne-am mai teme de cutremure sau incendii sau avalanse. Macar doua-trei zile.

Dar desigur, Dumnezeu nu sarbatoreste Craciunul.

Oamenii o fac. Asa cum stiu ei. Unii mai frumos. Altii mai sarac. Unii cu dragoste. Altii cu dezamagire. Destui, din pacate, cu ura fata de ceilalti, care au mai mult sau simt mai mult.

Daca Dumnezeu nu sarbatoreste Craciunul, atunci de ce o facem noi?

E foarte simplu: pentru ca sarbatoarea asta nu e despre Cel de Sus. Nu e pentru credinciosi doar – ateii se strang si ei in seara de Ajun in jurul bradului. Nu e pentru ca primim cadoul cel mare – nemurirea – de la un Mantuitor indepartat. Daca am fi siguri de asta, de ce ne-ar mai fi teama de moarte?

Nu, sarbatoarea asta e doar a noastra. A celor de pe pamant. A celor care mor, odata si odata. E cel mai frumos fel de a ne aduce aminte ca traim putin si trist. Ca uitam prea des de bucuria celorlalti. Ca nu ne mai intrebam decat rar „de ce”, pentru ca suntem prea ocupati cu „cum?”

De fapt, Dumnezeu nici n-ar putea sa sarbatoreasca Craciunul. Pentru ca nu l-ar intelege. Pentru ca nu stie cum e sa traiesti pe planeta asta cu noroaie si zgarie nori, cu mizerie si lux aproape supranatural, cu cersetori si printi de bani gata… Pentru ca nu merge ca noi, la slujba 10 ore, pentru ca nu-si vede copiii doar adormiti, seara, pentru ca nu bea o bere la capatul zilei si inca una si inca una ca sa-si scoata din cap presiunea si ritmul nebunesc al existentei.

De fapt, Craciunul nu e despre Dumnezeu. E despre Dumnezei. Cei care suntem.

Si despre o aducere aminte: suntem aici putin timp. Iar Craciunul e doar un gest simplu: Luam cateva zile. Le aprindem la un capat cu scanteia gandurilor noastre. Si incercam, in lumina asta slaba, sa vedem in jur:

Mai e cineva?

candle_in_the_night_by_djokroe-d5wl238


There is no ads to display, Please add some

180 de comentarii

  1. daca Dumnezeu ar sarbatori Craciunul..
    eu cred ca nu sarbatoreste Craciunul ci nasterea FIULUI daruit lumii ca jertfa pentru iertarea pacatelor ..
    Omul, ca de obicei nu-si desminte numele si face dintr-o sarbatoare o sarbatoare comerciala, cu iz de bautura, daruri si sarmale.. uitand adevarata semnificatie a acestei zile !
    si ma intreb ..de ce sarbatoresc ateii aceasta zi ? puteau sa-si puna ” Craciunul” intr-o zi fara atat de multa incarcatura religioasa !
    dar, la fel ca la Paste .. unii cu ruga si credinta.. altii cu vinul, colacul si mielul ..
    dehh .. doar oameni suntem toti 🙂

    • Ziua de 25 Decembrie stabilita ca si Craciun a fost imprumutata de alte religii mai vechi. Nu sunt crestinii primii care sarbatoresc ceva pe 25 Decembrie. Original a fost doar solstitiul de iarna. Crestinii au adaugat semnificatia mitologica a craciunului. Daca citesti din istoria altor religii si sa vezi cat de multe mitologii au fost copiate sau cel putin inspirate din religii mai vechi. Cat despre mine ca ateu: eu sarbatoresc prima cadere de zapada, zilele libere de la munca, vacanta de iarna a copiilor, etc. Nu am nevoie sa cred in povesti ca sa ma bucur de familie, mancare si cadouri.

      • Salut,

        Cui sarbatoreste Craciunul pentru mancare si cadouri nu ii este deloc greu sa se calalogheze ca ateu. Craciunul a fost initial sarbatorit pe 6 ianuarie, e adevarat si data de 25 decembrie a venit pentru a se substitui sarbatorii zeului soare persan Mithra, care avea adepti in special in armata. E drept si nimeni nu ascunde acest fapt… Ceea ce domnul Mindruta nu arata insa si nimeni din cei care il apreciaza aici nu spune este faptul ca acest Craciun in jurul bradului asteptand cadouri nu e unul traditional romanesc, ci e imprumutat. Craciunul romanesc e cel in care oamenii asteapta colindatori care nu cand „Jingle bells” sau „Silent night”, ci „Iata vin colindatori” si „O, ce veste minunata!”
        Cat despre ceea ce Lucian „solicita” de la Dumnezeu… sa fim seriosi… ne-am invatat sa credem ca Doamne, Doamne este un magician care cu sau fara bagheta, cand este o problema, o rezolva… Cred ca ar trebui sa constientizam ca nu e asa… De ce cauta lumea peste tot minuni… In fiecare zi se nasc copii… asta nu e o minune?
        Mor copii in spitale de Craciun… drept, mor copii de foame in fiecare zi… e vina lui Dumnezeu? Sa fim seriosi… ca oameni suntem obligati sa ne umplem golurile reciproc: materiale, spirituale, etc.
        Domnule Mindruta, va cunoastem opinia cu privire la unul dintre cele mai scumpe valori ale neamului romanesc… nu e nevoie sa va bati joc de credinta noastra… stiti bine ca nu o sa puteti demonstra nimic prin cateva cuvinte sarace… pana la urma adevarul e ca untdelemnul. Desi incercati sa turnati multa apa distilata peste el, tot iese la suprafata.

    • Draga Ana, daca-mi explici cum a salvat Noe pestii de apa dulce cand tot pamantul a fost acoperit de apa sarata eu mai citesc a 4-a oara biblia ca poate mi-a scapat ceva…

  2. Din spusele tale tu astepti un Harry Potter nu un Dumnezeu pentru ai daca ai fi citit Biblia in intregime si cu atentie nu cu gand revoltator, ai fi realizat ca Dumnezeu stie foarte bine toate lucrurile care le-ai scris tu in articol si despre cei sarmani si despre cei bogati si ca de fapt cea ce ne cere este sa ne iubim intre noi asa cum ne-a iubit El si sa numai tinem de traditiile lumesti . Sa numai tinem numai anumite zile ci fiecare zi sa fie minunata si plina de iubire si ca sa ne fie bine si sa fim impliniti si sa ne numim fii ai lui o singura porunca trebuie sa inplinim ” Sa faci semenilor tai ceea ceti place tie sa tise faca”.
    Eu sunt Cristea Dimitrie daca-ti mai aduci aminte de mine Supravietuitorul” cum m-a numit seful tau Voiculescu cand ne-am intalnit toti trei la senat si am discutat de fotovoltaice!! if you remember!

    • Dle Cristea daca citeai Biblia nici tu nu credeai azi in Dzeu: serpi si magari vorbitori, rug vorbitor, porci indraciti, 80 de copii omorati de urs ca au ras de un om chel, femei care au facut sex cu tatal lor, popot si multe alte baliverne, Apropo toata actiunea din Biblie se intampla pe o raza de cativa zeci de kilometri de parca restul pamantului nu ar fi existat.

      • Eu prieteni nu spun pt a convinge de ceea ce cred eu dar daca ai citit asa de multe carti si poate daca ai inteles si poeziile lui Nichita Stanescu poate daca ai citi inca o Carte in plus dar cu suflet curat fara gand revoltator poate vei intelege ca Domnul nostru nu ne-a cerut nici sa mergem la Biserica nici sa aprindem lumanari si nici multe alte lucruri care ne invata religiile, Dumnezeu nu este religie si nici paine de mancat. El ne-a creat si ne-a dat o Carte cu Instructiuni de functionare ! dar noi credem ca stim singuri sa ne folosim de creatia Lui si din cauza asta suntem unde suntem! Uite si un articol pe care ti-as dori sa ai rabdare sa-l citesti ca sa vezi si alte viziuni nu strica sa citesti si nu trebuie sa fim ca cei din epoca medievala care pe cei diferiti ii ardeau pe rug! Fii tu bun si lasa-i pe ceilalti! Si sincer it-i multumesc pt rabdare.http://cezar59cmp.wordpress.com/2013/10/14/uraciunea-pustiirii-un-cuvant-adevarat-dar-neiubit-de-multi/

  3. sigur e usor sa dai vina pe Dumnezeu ca oamenii isi pierd joburile, ca ingheata de frig si ca sunt accidente. De aici rezulta de fapt marele paradox al ateilor – ateii nu sunt cei ce nu cred ca exista Dumnezeu – pentru ca atunci daca tot nu exista Dumnezeu, la ce bun sa te revolti contra lui – mai bine te-ai revolta contra oamenilor lacomi, politicienilor excroci sau imbecilismului rasei umane – rezultat al „sfintei evolutii”. SI totusi ateii prefera sa acuze pe Dumnezeu pentru raul din lume! Deci??? Cine sunt de fapt ateii?? Cei ce acuza pe Dumnezeu ca nu le face pe plac lor si ca nu a facut lumea cum vor ei!

    • Ca ateu de cand ma stiu, nu sunt improtriva a ceea ce nu exista decat in imaginatia unora (ma refer la dumnezeu). Nici nu acuz o persoana imaginara de relele din lume. Acuz religia organizata de a manipula oamenii pentru imbogatirea lor materiala.

      • Mai Dinule,tu nu ai inteles,ce sustine,fraierul asta,de autor de snoave.El sustine,clar,ca sarbatoarea Craciunului ester DESPRE DUMNEZEI,mai multi adica,din care si el,FRAIERUL asta face parte.Citeste mai atent ,zice asa „Craciunul,nu este despre Dumnezeu.Este despre DUMNEZEI.Cei care suntem”.Adica el,cu MASA si cu TASU.Fara TINE,Fara Mine,noi nu suntem parte,in treaba lui,UNDERSTAND?Lasa l in DUMNEZEII MASII,de Afanisitul DRACULUI,de Cabotin,inchipuit.

    • Paradoxul ateilor care il acuza pe Dumnezeu, se explica prin ignoranta acestor oameni. Cele doua facultati terminate (dintre care una este medicina), un masterat si un doctorat, m-au ajutat sa realizez cat de ignorant sunt, si cat de putin inteleg din universul care ma inconjoara. Si totusi nu pot fi atat de ignorant, incat sa cred ca minuni ale vietii de o complexitate incredibila, precum ADN-ul, evidentiate stiintific, dar departe de a fi pe deplin intelese, au aparut din combinarea „random” a unor atomi sau molecule, fara a fi dirijate de o entitate rationala. Cred ca sustinerea apartenentei la o anumita religie este o chestiune delicata si discutabila, dar pentru nega existenta unui Creator trebuie sa fii un monument de ignoranta. Din fericire, nu cred ca exista foarte multi atei adevarati. Din pacate, cred ca majoritatea celor care se numesc atei, sunt folositi de potrivnicul Creatorului acestei lumi, mai rau decat niste sclavi, fara sa isi dea seama, si fara sa se revolte. Paradoxal si jalnic, ei se revolta impotriva Creatorului…

      • Mai Tudor,e loc sub soare si pentru „ignorantii”,care se REVOLTA,impotriva CREATORILOR,la plural.Deci si importiva Creatorului Dumnezeu-Dumnezeu si impotriva ,Creatorului Dumnezeu-Mindruta.El insusi,Mindruta s a declarant in articol”Craciunul este despre Dumnezei(la plural),care SUNTEM NOI.”Tu in care dintre CREATORI,crezi,in Mindruta,sau in celalalt?

  4. Daca Dumnezeu nu s-ar fi intrupat nu ar fi existat Craciunul. De aceea nu poti spune ca nu stie cum e pe Pamint, acel argument pica.

    Stiu, e greu de crezut, dar Dumnezeu nu lasa nimic la voia intimplarii iar nadejdea crestinilor e ca cei care au murit, au suferit, au fost nedreptatiti, vor avea parte de o lume mai buna in Ceruri. Nu este 100% cert pentru ca daca ar fi nu ar mai fi nevoie de credinta.

    Cu acest prilej sa nu uitam ca cele mai mari lucrari de caritate au fost pornite de catre crestini.

    Spre final, sa incetam sa ne uram Sarbatori Fericite ci sarbatoarile sa fie Sarbatoare. E suficient.

      • nimeni nu zice ca nu au gresit si crestinii, nimeni nu zice ca crestinii sint perfecti, toti cei care au gresit isi vor lua pedeapsa, nicio grija.

  5. „ticalosit si sec” suna foarte interesant, dar dincolo de cum suna, sunt cu adevarat fascinat de cat de rapizi sunt unii in a pune etichete… e adevarat ca ne simtim mai bine si mai „buni” atunci cand cei din jurul nostru au sufletul mai ticalos si mai sec decat noi… sa ne ierte pe toti Dumnezeu…

  6. […] De fapt, Dumnezeu nici n-ar putea sa sarbatoreasca Craciunul. Pentru ca nu l-ar intelege. Pentru ca nu stie cum e sa traiesti pe planeta asta cu noroaie si zgarie nori, cu mizerie si lux aproape supranatural, cu cersetori si printi de bani gata… Pentru ca nu merge ca noi, la slujba 10 ore, pentru ca nu-si vede copiii doar adormiti, seara, pentru ca nu bea o bere la capatul zilei si inca una si inca una ca sa-si scoata din cap presiunea si ritmul nebunesc al existentei. De fapt, Craciunul nu e despre Dumnezeu. Citește continuarea aici […]

  7. Cine mi-a furat bucuria vietii? ma intreaba cineva mai sus.

    Nimeni, si nici nu sunt trist! Sunt norocos, am doi copii care se bucura de Craciun, am si ce sa le pun sub brad… Chiar nu e nimic de reprosat sortii…)

    • Ce bucurie ca sunteti norocos si nu sunteti nici trist!! Aveti si 2 copii!! Bravo! Oare nu este darul lui Dumnezeu acest lucru?! Copii sunt sanatosi, mai aveti si ce sa le puneti sub brad…ce frumos! Sa-i multumiti lui Dumnezeu pentru toate darurile, pentru ca fara Creator – nici o frunza din copac nu cade, si tot El stie si cate fire de par aveti in cap… Va stie si gandurile…si sa stiti domnule MAndruta ca El va iubeste foarte mult, si intr-o zi o sa intelegeti toate acestea…

    • „Eu când discut cu un ateu, e ca şi când aş discuta cu uşa. Între un credincios şi un necredincios nu există nici o legătură. Ăla e mort, sufleteşte mort, iar celălalt e viu şi între un viu şi un mort nu există nici o legătură. Credinciosul creştin e viu”
      Petre Țuțea

      • eu cand discut cu un crestin, discut cu un debil mintal care crede in serpi si magari vorbitori, in faptul ca toate speciile de pe pamantul asta au incaput intr-o barca, ca unul a fost batut in cuie si ca un adevarat zombie a inviat dupa 3 zile.

        Logica crestina: eu sunt Dzeu si am lasat-o ma Maria insarcianata cu mine si m-am nascut eu din mama facut cu tata care-s tot eu si m-am rugat la mine ca eu sa nu trec prin chinuri si sa mor ca sa ma ridic la ceruri unde ma astept eu pe mine!

        Poftiiiim?

      • Mi se pare extrem de lipsit de suflet Tutea asta, care judeca oamenii in functie de ceea ce ei considera ca solutie la intrebarile fundamentale. In viziunea asta, un caine e mai bun ca un ateu, pentru ca un caine crede in ceva, nu?

      • „Mi se pare extrem de lipsit de suflet Tutea asta, care judeca oamenii in functie de ceea ce ei considera ca solutie la intrebarile fundamentale. In viziunea asta, un caine e mai bun ca un ateu, pentru ca un caine crede in ceva, nu?”

        e vorba despre schimbare și nu despre ce consideră oamenii ca soluție la întrebările fundamentale. de la un ateu cumsecade la un ucenic al lui Hristos – chiar imperfect – (că Isus nu ne cere să fim creștini) e o distanță enormă în ce privește standardele.

        dar cum cei care-și spun creștini sunt deseori mai răi decât ateii… totul se amestecă și noțiunile își pierd sensul.

  8. Buna seara. Pui problema in mod gresit. Si stii ca o faci!! De ce? Daca Dumnezeu exista, atunci exista viata, iar viata este El. Daca El nu exista, atunci odata cu moartea totul piere. Tot ceea ce este pe lume, inclusiv tu, se desfiinteaza. De aceea profita unii de viata de aici pana la exasperare, iar altii nu stiu cum s-o traiasca. Dar, sa revin…NU se pune problema daca El sarbatoreste ceva – faci doar o metafora slaba, o butada buna de un copil de gradinita! – nu El a dorit instituirea de sarbatori in cinstea Lui sau a evenimentelor petrecute si relative la El. Dar oamenii vor sa tina minte ceea ce a fost inaintea lor. Si o fac in modul lor. Si tu ti-o amintesti pe mama ta. Si uneori o si cinstesti. Desi…nu accepti asocierea asta pt ca nu-ti pica bine in logica ta. Prin comparatie…De ziua ta sau a casatoriei tale neimplinite sau a unui prieten, tu ce faci? Nu sarbatoresti? Sau te-oi fi facut calugar? Daca tu de ziua ta, ti-o tii, atunci de ce mai minti, mai furi, mai faci rele? Ca de facut faci, crede-ma! Chiar daca tu spui ca esti political correct. Alat trimitere. Daca numele tau de mandrut tearata ceea ce esti, ai putea spune ca esti o superbie de creatura, pe cand esti doar un ….cu ochi. Morala? Mai multe silogisme! Mai mult botox. Ca prostii pun botu!

  9. Eu as largi sfera prezentei Lui, as zice in loc de „daca Dumnezeu ar sarbatori Craciunul”, „daca Dumnezeu exista”. Sau cum zicea Cioran, daca Omul e creatia lui Dumnezeu, atunci acest Dumnezeu nu-i decat un repetent oarecare!

  10. ….mi-ar da macar doua zile sa ma bucur cu nevasta-mea si fi-miu impreuna. Nu c-am fi departe, dar suntem la munca. 🙂

  11. Data nasterii lui Iisus nu se cunoaste. Ea nu e precizata in Biblie. Nu vreau sa extind foarte mult comentariul, insa Craciunul este o sarbatoare „pagana” (Saturnaliile) pe care a asimilat-o crestinismul si a transformat-o in ceea ce e azi. Daca punem la socoteala si bradul, si Mos Craciun, si cadourile, resulta cea mai frumoasa si poate cea mai spectaculoasa sarbatoare din an. Fiecare o percepe in felul sau, conteaza sentimentele din aceste momente, legatura spirituala cu familia, dragostea fata de copii si dorinta de a fi impreuna cu cei iubiti in jurul unei mese… Putini sunt cei care sarbatoresc mai mult decat familia, ca uniune si iubire. Si pana la urma asta si ramane: in memoria copiilor seara de Craciun ramane ca o amintire sacra: e imaginea fericirii alaturi de parinti care le implinesc dorintele. Ce poate fi mai frumos si mai bun? Ca exista si raul? Hai sa o luam asa: daca nu ar exista, nu am avea trmen de comparatie, nu am sti ce e binele si nu l-am pretui…

    • O gramada de traditii asa-zis crestine nu au, de fapt, nici o legatura cu crestinismul. Sunt traditii preluate din epoca pre-crestina (numita si pagina) si inglobate in crestinism.

  12. Stimate domnule Mandruta,

    Tot respectul si toata admiratia pentru toate cugetarile d-vs. si sprijinul meu neconditionat.
    Sunteti un om foarte rational si cu prea mult bun simt si care dovediti ca ganditi si nu va lasati influentat de o masa de oameni care refuza sa creada ca o carte scrisa acum aproape 1800 de ani mai poate fi valabila si in ziua de astazi, cand oamenii de stiinta, cercetatorii din diferite domenii si foarte multi filozofi si mari invatati au dovedit prin cercetarile si descoperirile lor ca acest personaj numit „Dumnezeu”, este doar un personaj fictiv ca in orice roman sau orice snoava a unui scriitor oarecare.
    Daca lumea ar citi mai mult si ar urmarii emisiunile TV dedicate stiintei si vietii pe pamant, s-ar convinge de valabilitatea tuturor scrierilor d-vs. cu privire la religie si la „Creator”. Dar in ignoranta lor, refuza sa conceapa ca lumea aceasta exista si fara a fi fost creata de cineva si deasemeni progreseaza chiar daca exista o majoritate care este ignoranta.
    Noroc ca printre cei putini exista si minti limpezi ca a d-vs. care incearca sa deschida ochii celor multi, dar intr-un mod subtil si tandru, demn de un maestru in arta scrisului si gandirii filozofice.
    Inca o data felicitari si va asigur inca o data de respectul meu profund.
    Sarbatori fericite!

    • Citeam de curand un articol despre ingineri. Si in final se facea o paralela intre umanisti si ingineri. Pe cand inginerii realizeaza astazi lucrari mari si importante pe cand umanistii nu au reusit sa ne faca sa ne intelegem mai bine, sa fim mai buni.

      Cu toate acestea exista inca multe domenii in care stiinta lasa mult de dorit. Spre exemplu exista cazuri de oameni carora medicii nu le-au dat de trait decat anumite perioade si au trait mult mai mult decat atat, sau s-au vindecat complet. Cum se explica asta? Sau cum explicati procesul/fenomenul de adormire sau de trezire din somn?

      Sunt multe lucruri pe care Dumnezeu ni le arata, dar suntem prea orbi.

  13. Foarte bine spus,Luciane! Bravo! Craciunul e a oamenilor,de pretutindeni. De Craciun ne sarbatorim pe noi insine,ca mai traim,ca avem o familie,avem un acoperis deasupra capului…. Craciunul nu e o sarbatoare crestina. A existat cu mii de ani inaintea crestinitatii,la aceasta data se sarbatorea solstitiul de iarna.

  14. Draga Lucian, nu sunt de acord cu ce spui, dar iti respect opinia.
    Ce nu inteleg este de ce preferam o lume foarte secularizata si legata de recompense indoielnice si mai ales trecatoare – asta e cert – in locul recunoasterii existentei unei divinitati. Sunt de acord ca multe pasaje din biblie sunt imposibil de crezut, de acord ca in numele crestinismului s-au facut crime si abuzuri, de acord ca unele comportamente ale clerului sunt deviante, dar toate astea sunt facute de OM. Si de ce e posibil asta? Pentru ca omul are liberul arbitru si pentru ca a vrut sa fie unicul stapan al sortii sale si pentru ca Dumnezeu a fost de acord cu asta.
    De ce ma gandesc mai mult, de ce sunt mai convins ca nu exista de fapt diavoli. Diavolul nu exista, diavoli sunt doar unii din oameni.
    In esenta Dumnezeu este legat strict de iubire, iertare si speranta. Dumnezeu nu te obliga sa faci nimic, doar omul o face. Dumnezeu nu este vinovat de relele lumii, omul este.
    Avem dispute despre pasaje din Biblie, despre data nasterii lui Isus, despre obiceiuri crestine care ar fi pagane, toate acestea sunt probleme legate de aspecte materiale, umane si nu de spiritualitate. Toate acestea sunt conventii umane, puse in practica de nevoia omului de a norma, organiza si clasifica. Dumnezeu transcede toate acestea.
    Oricat de mult am incerca sa-l reducem pe Dumnezeu la ceva fizic, material, palpabil nu vom reusi. Oricate raspunsuri vom avea la „de ce”-urile noastre, in spatele acestora vor aparea alte intrebari.
    De ce atata fervoare in a demonstra inexistenta lui Dumnezeu, de ce ne omoram cu atata ferocitate speranta unei origini divine si a vietii vesnice? Cu ce este mai buna alternativa? De ce e mai bine sa credem ca suntem doar niste intamplari irepetabile, rezultate ale unui haos cosmic incontrolabil?
    Eu cred ca Dumnezeu sarbatoreste Craciunul, nu prin minuni, nu prin slujbe, nu prin carti sfinte ci prin simplul fapt ca ne da libertatea sa facem ce dorim cu vietile noastre, si nu intotdeauna facem alegerile corecte.
    Eu aleg sa cred ca Dumnezeu ne iubeste si ne iarta pentru ce ne facem noua insine.

    Craciun Fericit!

  15. Un ateu a întrebat pe Isus” Dacă tu ai puterea să transformi lumea
    de ce laşi să moară oameni nevinovaţi şi de ce laşi ca nedreptatea să domină
    Pământul?
    sus a răspuns: Acesta am vrut să întreb şi eu de la tine!!!
    Există un Creator!
    Există viaţă veşnică şi noi avem un suflet nemuritor!
    Există Rai!

    • Vezi asta e diferenta dintre Dzeul tau si mine: eu daca as putea impiedica moartea, violul sau cancerul unui copil as face-o, dar Dzeul tau nu vrea!

      • Dumnezeu ne-a dat inteligenta cu ajutorul careia putem descoperi metode de vindecare precum si puterea de a interveni pentru a impiedica violul sau alte evenimente daunatoare.
        Daca Dumnezeu ar impiedica moartea ar trebui sa impiedice si nasterea. Exista un ciclu al vietii pe care Dumnezeu il sustine, nasterea si moartea fac parte din acest ciclu.
        Daca am face un mic efort de a-l descoperi pe Dumnezeu lumea ar fi mai buna in fiecare zi. Insa a-l contesta inseamna a ne intoarce fata catre efemer si tristete.

      • Draga Gabriel,
        te rog zi-mi si mie cum sa-l descopar pe Dzeu, unde da audiente? Unde e cea mai mica dovada ca exista?
        In tranzitia mea de la crastin ortodox la ateism, am avut trecut prin perioada in care credeam ca Dzeu exista dar e un personaj cinic care a creat o lumea doar sa-si bata joc de ea si sa vada cum se chinuie oamenii in boli si razboiae.

        Intrebare: daca Dzeu e perfect si a creat oamnenii dupa chipul si asemanarea sa, de ce au iesit oamenii imperfecti? Chestia cu liberul arbitru nu merge intrucat, daca ne creea perfecti si am fi fost pusi in fata liberului arbitru am fi luat decizia corecta!

  16. @Myth

    Nu stiu sa-ti spun unde sa-l cauti. Fiecare il gasim prin metode diferite. Important este sa vrei sa il gasesti.
    Cred ca un prim pas ar fi sa renunti sa mai cauti dovezi palpabile ale existentei sale.

    N-as vrea sa creez o polemica pe blogul lui Lucian, nici nu cred ca am veleitati de predicator sa pot convinge pe cineva, o sa ma limitez la opiniile expuse pana acum si daca vor fi de folos cuiva sunt multumit.

    Sarbatori fericite si linistite tuturor!

  17. dacă ai crede în Dumnezeu ai înțelege că nu Dumnezeu e responsabil de nedreptatea din lume ci oamenii. Căci Dumnezeu a creat pământul capabil să producă resurse îndestulătoare pentru fiecare locuitor. Problema este distribuția acestor bogații. În timp ce unii mor de foame alții consideră că sunt mai grozavi și merită să-și sporească averile pe an ce trece.

    dacă ai crede în Dumnezeu ai vedea că există un echilibru al resurselor. în timp ce unii se îmbogățesc alții sărăcesc. cu cât averile unui grup de persoane (grup tot mai restrâns) cresc, cu atăt mizeria generală crește.

    să fie Dumnezeu responsabil că țările bogate preferă să arunce tone de mâncare în timp există oameni care nu au ce mânca? (cum rămâne atunci cu marketingul? – ar zice ei. Dar unde e moralitatea în spatele acestor acțiuni? Nu e clar că egoismul și răutatea oamenilor fac ca lumea să fie ceea ce este?)

    Eu zic că se vede cu ochiul liber (dacă nu porți ochelarii psihologiei moderne, adică de a da vina pe alții pentru nereușitele tale) că omul e vinovat de toată mizeria și nedreptatea din lume. Dumnezeu deocamdată ne tolerează. Dar nu o va face la nesfârșit.

    • Draga Mihaela: exact despre asta discutam: de ce atotputernicul Dzeu nu face ceva in privinta asta? Nu poate? Inseamna ca nu e atotputernic! Nu vrea? Inseana ca e cinic!
      Apropo de distributia bogatiilor: BOR construieste mii de biserici si ditamai catedrala, in timp ce adeptii ei mor de foame si frig!

  18. Dragă Myth, ce crezi că ar trebui să facă Dumnezeu ca să rezolve problema? să se coaboare și să le facă lobotomie celor care sunt răi și egoiști? în cazul ăsta n-ar trebui oare să ne facă o lobotomie fiecăruia dintre noi?

    aș zice că e interesant să facem acest exercițiu. dacă am fi noi Dumnezeu ce am face ca să rezolvăm problemele omenirii. eu am meditat la asta când eram atee și mi-am dat seama că e (aproape) o misiune imposibilă, iar acum ca și creștină îmi dau seama că planul pe care-l are Dumenzeu e singurul logic și eficient.

    dar în ce privește BOR sunt 100% de acord cu ce zici.

    • Ai vazut am ajuns exact la punctul in care Dzeu nu vrea sa rezolve aceste probleme si din cauza unor idioti care poarta razboaie, sunt copii fara nici o vina care mor de foame sau ucisi de gloante! Ce face Dzeu in acest caz? Sta deoparte si jubileaza sau sta deoparte si zice „nu ma priveste, v-am dat liberul arbitru”? In oricare din cazuri rezulta ca e un Dzeu nedrept si cinic!

      Am pus acest comentariu si aseara pe FB la Lucian, a zis ca nu respect credinta altora; ba da o respect dar asta nu ma opreste sa fiu critic.

      Religiile abrahamice( Iudaismul, islamismul si crestinismul) se refera toate la o mica regiune a pamantului, la unele din cele mai inapoiate popoare la acea vreme si sunt religii extrem de misoginistice, ceea ce dovedeste ca toate cartile sfinte au fost scrise de barbati si reflecta exact statusul femeii in triburile respective in acea perioada.

      Eu nu inteleg cum tocmai femeile sunt cele mai fervente credincioase cand religia le desconsidera asa de tare!

  19. Myth e adevărat că religia desconsideră cel mai tare femeile dar religia e una și Dumnezeu e alta. din fericire Dumnezeu nu e impresionat de religii (și uite că eu L-am descoperit fără ajutorul vreunei religii și încă n-am descoperit o religie care să fie total în conformitate cu biblia)

    e clar că nimic nu e drept pe lumea asta. unii copii se nasc în țări bogate unde au dreptul la educație și în care au siguranța că nu vor suferi de foame niciodată în timp ce alții se nasc în țări sărace, fără perspectiva unei educații și cu speranța de viață limitată. ca să numai vorbesc de faptul de a te naște femeie intr-o țară islamică.

    Ideea este că nu ne nastem cu totii egali; unii sunt mai frumoși, alții mai puțin frumoși, unii mai inteligenți, alții mai puțin inteligenți, unii se nasc având deja boli ereditare. si as putea continua lista.

    ce face umanismul în fața acestor realități? le neagă?

    Biblia e singura care are o explicație logică la toate astea, și are chiar și soluția. Dar asta e o discuție prea lunga pentru comentariile de aici 🙁

    (din punctul meu de vedere o credința care se sperie/ofensează de critică e doar o credință care are lacune – iar omul care o apără se face că nu le vede)

    • MIhaela,
      hai sa fim de acord ca nu suntem de acord.
      Concluzia de baza e ca exista nedreptate, iar Dzeu ori nu e in stare sa o rezolve ori nu vrea. In oricare din variante pica prost in ochii mei!

      • e evident că nu suntem de acord (dar asta nu înseamnă că nu-mi pare rău că vrei să te oprești la a conștientiza problema și nu vrei să faci un pas înainte în a-L provoca pe Dumnezeu să(-ți) răspundă acestei dileme.)

  20. Ce ineptie!.. Ai o conceptie deformata despre Dumnezeu si-l pui in tiparele tale! E normal ca demiurgul descris de tine n-ar sarbatorii Craciunul, pentru ca e cel din capul tau, nu cel descris in Biblie si crestinism!

  21. Ai o concepție total greșită despre Dumnezeu, fapt pentru care în nicio religie nu vei găsi vreun Dumnezeu care va sărbători Crăciunul… E un dumnezeu personal, ce descrii tu, inventat.

  22. Cat de multi vor sa-si creeze dumnezei dupa chipul si asemanarea lor… Dumnezei-robotei care sa le dea raportul, sa motiveze fiecare zi nasoala si sa se inchine in fata nazurilor mariei-sale omul… :)))
    Bucuria e ca avem un Dumnezeu! Si acum , cel mai bine Il poti cunoaste in Ioan 3:14… Sarabatori binecuvantate!

  23. Din pacate, multi ani am fost atee, adica nu am trait, Viata fara Dumnezeu este searbada, doar cu bucurii trecatoare, pe care daca nu le ai, devii frustrat pe cei care le au. Credinta in Dumnezeu inseamna simtire si nu ai cum s-o dobandesti, decat daca incerci sa-L cunosti. El, nu vine in viata nimanui fortat, dar asteapta, si daca ar judeca prin prisma noastra, noi, ca natie, nu am mai fi existat demult. Cert este ca suntem singurii raspunzatori de tot raul din lume si Dumnezeu nu are nici o vina, ca multele rele se fac in numele Lui.
    Cineva spunea ceva de stiinta, dar intreb,pe oamenii de stiinta cine i-a creat, stiinta de unde vine?
    Ca negam existenta creeatorului nostru, asta nu inseamna ca El nu exista.
    Dupa unii, noi am venit de nicaieri, ne-a creeat nimeni si ne-am trezit pe un pamant cu tot ce ne foloseste si cu un cer binefacator deasupra noastra.
    Uitandu-ne in jur, vedem creatia lui perfecta, natura, pasarile, cu glasurile lor dumnezeiesti si nu in ultimul rand noi, oamenii, care avem un trup atat de complex, perfect si mai avem si suflet. Cineva intreba, daca l-a vazut careva, vreodata pe Dumnezeu? Dar intreb, oare durerea, gandirea, suferinta sufleteasca, a vazut-o cineva si le putem nega… si pe Dumnezeu il putem vedea si intr-o floare, il putem vedea in cersetorul care ne vine in cale, il putem vedea in cel care ne cere ajutor. StiInta a creat remediu pentru orice boala a trupului, dar a ramas neputincioasa in a vindeca un suflet chinuit si fara Dumnezeu nu faci fata, ca nu ai speranta.Cei care-L neaga pe Dumnezeu cu dusmanie, poate ca nu au avut suferinte sufletesti, dar intreb, oare ce face o biata mama, care are un copil cu o boala incurabila, sau un sot cu metastaze? Ce face, ca putinta omeneasca este limitata? Din pacate, la suferinte l-am cunoscut pe Dumnezeu si acum suferintele le consider cele mai scumpe comori, ca m-au ajutat sa-L cunosc si mi-a raspuns imediat. Sunt patru ani de cand, sotul meu, de la o tumoare maligna, la rinichi,( i-a scos rinichiul si tumoarea in urma cu 8 ani) a facut metastaze la plamani si ficat. Mai avea cateva luni de trait…dupa medici, dar, dupa un an, cand s-a prezentat la medic cu CD-ul nu mai avea nimic.Medicii au fost foarte mirati ca inca mai traia. Dupa inca un an, i-a luat pensia de boala.L-au declarat sanatos clinic, bun de munca.Slava Lui Dumnezeu.
    Dupa atei, ce s-a intamplat cu sotul meu se numeste remisie, pentru mine inseamna o mare minune de la Dumnezeu.
    De-a lungul timpului, au fost multi care voiau sa ma convinga de existenta Lui Dumnezeu, dar eram tanara, sanatoasa,aveam tot ce-mi puteam dori, ce-mi trebuia sa recunosc existenta vreunui Dumnezeu, nu aveam nevoie,iarta-ma Doamne.Ii credeam demodati si inapoiati pe cei care-L iubea, vai de capu’ meu.
    Ce naiva eram,credeam ca pot face orice si nu voi da socoteala nimanui.
    Stiu superioritatea celor multi,am trait-o, dar poate ca odata, peste ani, cand sufletul le plange, si nici mama, nici copil, nici frate, nu-i poate ajuta, sa stie ca Dumnezeu exista pentru fiecare si-l vor vedea, atunci cand Il vor cauta. Credinta in Dumnezeu este cea mai mare fericire de pe pamant, restul este efemer.

    Iertati-ma, nu vreau sa supar pe nimeni si va respect credinta, dar poate ca vreodata….

    Va doresc ca Nasterea Domnului sa va fie spre bucurie. Bucuria vine intr-un suflet luminos, bland, bun, care se apleaca la suferinta celui de langa el, astfel incet, incet, incepand cu noi, vom putea schimba raul ,in bine.
    Craciun fericit!

      • Georgia, ma bucura intrebarea ta si iti voi raspunde cu drag…daca ai rabdare sa citesti, poate viata mea, va putea ajuta multe suflete chinuite…..Nimic nu este intamplator.
        Sincer, nu stiu ce as fi facut, daca sotul meu nu isi revenea, doar Dumnezeu stia.
        Am avut multe momente grele in viata si puteam sa-l descopar pe Dumnezeu mult mai devreme, un exemplu fiind, cand singurul meu fiu, acum 21 de ani…. avea doar 11 ani, s-a imbolnavit de diabet zaharat, fiind dependent de insulina, dar se pare ca atunci, inca nu aveam ochi pentru a-L vedea.
        Cand incepi sa intelegi, ca nimic nu suntem si nimic nu putem, fara Dumnezeu, toate valorile pe care le-ai avut, nu mai exista si trebuie sa-ti schimbi toata viata. Atunci, inca nu-mi pierdusem trufia si nu eram dispusa sa ma schimb, dar cand moartea era langa noi, pierduta in dureri fara margini, in acelasi timp si fiul meu facuse retinopatie diabetica la un ochi si putea orbi, singura mea speranta era doar DUMNEZEU.
        Durerile care-mi sfasiau inima, m-au facut sa-l vad pe Bunul Dumnezeu si alergand spre EL, mi-a luat povara grea.. Cu mintea-ntunecata de trufie, nu-L puteam vedea. Ma recunosc in chipul celor multi, care cred doar in puterea lor, dar toate se termina, si la durerea sufletului, masca trufiei, sfidarea, tonul rautacios de superioritate fata de cei care-l cauta pe Dumnezeu, nu mai exista si ramai, asa cum ar fi trebuit sa fi.
        Ce poate fi mai dureros pe-aceasta lume, cand pruncul tau plateste pentru indiferenta in care ai trait?
        Parintele Arsenie Boca spunea.” Asa se razbuna pacatele parintilor in bietii copii, care nu au nici o vina, nici un viitor” (Citeste-l pe Parintele Arsenie Boca, un Sfant al zilelor noastre)
        Nu Dumnezeu ne da durerea si doar o ingaduie, ca sa-L putem vedea. Cu ce tupeu ne vaicarim atunci si ne intrebam, de ce mie ? cand am trait, sfidandu-l. Toate durerile din viata, noi ni le-aducem, prin felul cum traim si fara Dumnezeu putem cade in depresii, finalizand de multe ori cu sinuciderea, dupa cum vedem atatea cazuri…Poate ca suna cinic, dar durerile sufletului, ne-ajuta pe multi dintre noi, sa coboram de pe piedestalul in care mandria, trufia, ne-a urcat, vindecandu-ne de orbire, ca sa putem vedea creatia Lui perfecta, care suntem noi, oamenii si tot ce ne inconjoara si sa nu ne mai indoim niciodata de existenta Bunului Dumnezeu, care si-a trimis unicul fiu, pe Domnul nostru Iisus Hristos pe pamant, suferind pe nedrept chinul rastignirii, pentru mantuirea noastra, pentru viata vesnica….Din pacate trupul pe care-l slugarim o viata si bunurile materiale de care ne legam atat, ne vor lasa, ne vor trada si vom ramane doar cu sufletul chinuit in vesnicie, de nepasarea in care am trait. .dar sa revin.
        M-am rugat cu disperare la Bunul Dumnezeu, Maica Sa sI Sfintii dragi sufletului meu, promitand ca-mi voi schimba viata. Era ultima mea speranta. Am inceput sa tin primul meu post, sa ma spovedesc, sa particip la Sfintele Leturghii, fara sa inteleg prea multe, dar incet, am inceput sa-l iubesc si sa devin dependenta de Dumnezeu, fiind cea mai frumoasa traire din viata mea. Aveam atata credinta ca sotul meu se va vindeca, ca spuneam tuturor.De altfel am scris la Formula As, in august 2010, nr 932, la puterea rugaciunii, despre minunile din viata mea. Si fiului meu, retinopatia diabetica i-a stopat si e bine. Slava Lui Dumnezeu, care, niciodata nu ne dezamageste si raspunde imediat, celor care-L cheama cu credinta.
        Am inteles tarziu, ca Dumnezeu inseamna iubire, bunatate, smerenie, rabdare, iertare… fara de care, credinta nu are nici o valoare, chiar daca tocim pragurile bisericilor. Cand il iubesti pe Dumnezeu, ii iubesti pe toti… si nu ai ochi acuzatori pentru nimeni, decat pentru tine. Dumnezeu, este fericirea care nu se termina niciodata!
        Darul cel mai de pret pe care Dumnezeu ni l-a daruit, este libertatea. Putem alege cum sa traim, dar din suflet iti spun, viata traita fara Dumnezeu, raportata doar la cele materiale, este goala.
        Cand incepi sa-L cunosti pe Dumnezeu, este ca si cum te-ai naste inca o data, parca te trezesti dupa un somn lung si viata pe care ai trait-o fara El….a fost cel mai urat vis……

        Sarbatori fericite…….cu mult drag

  24. „Eu sunt Lumina, dar voi nu Mã vedeti,
    Eu sunt Calea, dar voi nu Mã urmati,
    Eu sunt Adevãrul, dar voi nu Mã credeti,
    Eu sunt Viata, dar voi nu Mã cãutati,
    Eu sunt Învãtãtorul, dar voi nu Mã ascultati,
    Eu sunt Dumnezeul vostru, dar voi nu vã rugati Mie.
    Eu sunt Prietenul vostru cel mai bun, dar voi nu Ma iubiti pe Mine,
    De sunteti voi nefericiti, nu ma învinuiti pe Mine”.

  25. Dnu Mandruta, sa stiti ca:,,Dumnez­eu scrie dre­pt chiar si ­atunci cand ­foloseste li­nii curbe”, Dumnezeu este aproape si ajuta omul in suferinta( si nu intarzie daca I-l cere ajutorul). Dumnezeu este aproape de suferinta omului, de asta s-a si intrupat: „Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (Ioan, 3,15).
    El a venit pe pamant vietuind ca un om si multe a suferit inca si moarte pe cruce pentru noi oamenii.
    Dvs. sunteti indignat in privinta ca sunt multi oameni saraci si altii poate prea bogati, da este adevarat, dar cei bogati sunt poate direct sau indirect responsabili pentru aceasta, cei care ar trebui sa dea si celor care au mai putin… aceasta se intampla daca n-ati observat in preajma Craciunului( oamenii devin mai buni, mai darnici, mai iertatori), Dumnezeu le inspira celora care au mai mult sa dea si acelora care nu au( Dumnezeu fiind aproape de cei lipsiti mijlocit prin ,,uneltele” Lui).
    In privinta: cataclismelor, oamenilor bolnavi, care au pierdut pe cei dragi lor, si au ramas fara servici… vreau sa va spun ca multe din aceste nenorociri ni se pot intampla din cauza pacatelor noastre, sau aceasta este crucea pe care trebuie s-o purtam.
    Viata aceasta este trecatoare, multi care au o cruce mai grea de dus(dar e ajutat de Dumnezeu sa o duca) in aceasta viata, va avea o viata indestulatoare in cea vesnica.
    Nu va fi niciodata bine pe acest pamant, de cand pacatul a intrat in lume prin neascultarea celor doi protoparinti, diavolul nu doarme niciodata “Potrivnicul vostru, diavolul, umblă, răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită” (I Petru 5, 8).
    Viata aceasta este un test pentru fiecare, pentru viata cea vesnica.
    Judecatile Lui Dumnezeu sunt altfel ca ale omului si va invit sa aruncati o privire pe pentru a intelege mai bine: http://www.crestinortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/despre-judecatile-dumnezeu-parintele-ilie-cleopa-68439.html
    Dumnezeu este si va fi intotdeauna aproape de om.
    Va urez Sarbatori Fericite!

  26. Cand oamenii au o problema apeleaza la orice altceva decat la Dumnezeu. Dupa aia domnule Mandruta vin si zic la fel ca dumneavoastra: „daca ar exista Dumnezeu … E logic. Dumnezeu sa existe cand am eu nevoie si in rest sa faca bine si sa isi vada e ingerasii lui. Nimic nu vrem sa facem din ce a zis El, dar de cate ori avem nevoie el sa ne ajute.
    Nu am nimic cu ateii dar cand vine vorba de Dumnezeu le scapa cea mai elementara loigica in opinia mea. Personal nu am intalnit inca nici un ateu care sa fi incercat sa faca ce a zis Dumnezeu si apoi sa se planga. Toti contesta existenta lui Dumnezeu apriori.

  27. lucian, de ce crezi ca aceia care traiesc in zgarie-nori sunt cu mult mai fericiti decat cei care merg prin noroaie? poate cei care traiesc prin noroaie au un Craciun mult mai fericit prin caldura si dragostea celor de acasa iar cei din zgarie-nori au uitat cum sa-i iubeasca pe cei din jur. nu e o regula, poate fi si invers, multe depind de oameni.
    poti sa ai o multime de bani dar in fata unei boli medicina sa fie neputincioasa.
    poti sa castigi la loto dar sa te simti singur pentru ca nu ai prieteni adevarati cu care sa-i cheltuiesti.
    poti sa ai o multime de oameni pe langa tine dar sa nu te simti apropiat de niciunul.
    cel mai important este ca noi sa avem dragoste fata de ceilalti si de aici cred ca vin cam toate lucrurile bune.
    intr-adevar, sunt situatii cand nu e nimeni vinovat si se intampla ceva rau. dar de unde stii tot firul intamplarii?
    adevarul e dincolo de noi si fiecare gandeste cum doreste. cu un lucru cred ca suntem toti de acord: dragostea fata de celalalt este primul lucru care ne face mai buni si sa avem o viata mai buna.
    am 2 facultati dar nimic din ceea ce stiu nu ma ajuta sa primesc raspunsuri la intrebari simple: cum de exista pe acest pamant fluturele si elefantul? nu pot sa privina din 2 molecule transportate prin aer sau altfel.
    cum de exista pe pamant copacii care din energia solara produc energie pentru ei, iar noi suntem atat de incapabili sa producem ceva asemanator ?
    e un lucru care pe mine ma jigneste: de ce unii considera ca cei care au o religie sunt incapabili sa gandeasca sau sunt obtuzi? sa raspunda atunci intrebarilor la care omenirea n-a raspuns in atatea mii de ani si dupa atatea incercari, si apoi mai vedem. dar sa spui ca Dumnezeu nu exista doar pentru ca nu pot sa-l arat cu degetul mi se pare o mare naivitate si ignoranta.

  28. un articol superficial, slab, parca scris de un copil rasfatat care nu si-a primit bomboana pentru ca nu a fost cuminte.
    viata e o lupta si nimic nu se obtine usor. nu putem sa pretindem ca Dumnezeu exista doar cand primim salariu mare sau cand suntem sanatosi. intunericul inseamna absenta luminii.

  29. Bravo!.felicitări! Ai reușit sa te autodepășit cu aceasta scurtă și penibilă reprezentanții. ..ma doare ca împărătești o astfel de trăire sufletească dar în același timp mă bucură într-una viitor destul de apropiat o sa ai,avem posibilitatea de a ne vedea Cu Cel care nea creat…nu sunt un creștin habotnic dar nici nu place când un individ chiar fiind el cu maștere peste maștere, cu tot respectul murdărește Numele Domnului.Liber arbitru! Free will!
    Cu tot respectul și Doamne Ajută!

  30. […] Poate „familiarismele” din titlu sunt ambigue aşa că încep textul ăsta cu o dezambiguizare. Cristi e Fiul, iar Luci e răzvrătitul de locuieşte la “Polul cald”. Iar povestea asta e una care apare în perioada Crăciunului aproape în fiecare an cu mici variaţiuni pe o aproape enervant de repetitivă temă.  Inspiraţia a venit de la Lucian Mândruţă şi-al său articol “Daca Dumnezeu ar sarbatori Craciunul”. […]

  31. „Eu sunt viţa, voi sunteţi mlădiţele. Cel ce rămâne întru Mine şi Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteţi face nimic”.EVGH ioan
    Dle Mindruta de unul singur nu vei reusi sa-l cunosti pe Dumnezeu.Cauta-l in casa Domnului si anume in Biserica .Cauta un preot,un duhovnic si pune-i problema aceasta in fata.Si sgur vei primi un raspuns care sa-ti miste inima caci prin duhovnic nu vorbesti cu un om ci cu insusi Domnul prin Duhul Sfint.
    Asta daca vrei si te lasa mindria bineinteles.
    Daca nu vei ramine la fel de inchis in orgoliul tau.
    Aici nu vei gasi raspunsuri.

  32. D-le Mandruta, imi place cugetarea d-voastra, e plina de sensibilitate.
    Dar eu vad din punctul opus aceeasi sceneta.
    Si iata ce vad eu:
    Daca D-zeu nu ar sarbatori Craciunul, nici un copil nu s-ar vindeca atunci, accidentele s-ar inmulti ingrozitor si ar fi mult mai multa jale pe pamant.
    Daca oamenii ar sarbatori Craciunul, nu am mai avea oameni singuri, saraci si infometati pe pamant, caci D-zeu ne-a dat destul pentru a ne hrani si imbracam cu totii.
    Daca oamenii ar sarbatori Craciunul s-ar umple de iubirea Divina si nu am avea oameni singuri, sau lipsiti de dragostea si ajutorul aproapelui, nu am avea divorturi, ura, razboaie si crime pe pamant.
    Daca oamenii ar sarbatori Craciunul impreuna cu Creatorul lor am intelege poruncile Lui:
    „Voi însă iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi ceva în schimb.
    Şi răsplata voastră va fi mare şi veţi fi fiii Celui Preaînalt; căci El este bun şi cu cei nemulţumitori şi cu cei răi”. (Luca 6:35)
    „Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiţi unii pe alţii; cum v-am iubit Eu, aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii”. (Ioan 13:34)
    Noi ne traim viata asa cum vrem noi, iar apoi i-l acuzam pe Creator de consecintele, lacomiei, rautatii si egoismului nostru.
    Lumea arata asa pentru ca asa am construt-o noi toti, fara El.

Lasă un răspuns