Rege si cersetor

Traim intr-o tara a paradoxurilor: nici o alta republica din Europa n-are mai multi regi. Asfaltul e monarhie, manelele sunt un regat, romii nu vor sa traiasca fara cel putin trei regi si chiar si sprancenele au o regina a lor adusa tocmai de la Hollywood.

Traim inconjurati de nobili. In fiecare seara la televizor cate un rege al gafelor o invita pe regina talk-show-urilor, ca sa mai discute situatia vreunui print mostenitor de imperiu al chilotilor cu snur. Beizadelele calca oamenii cu masina pe trecerea de supusi (ca sa nu zicem pietoni), in vreme ce Crucea Rosie are pregatit la urgenta un butoi cu sange albastru, pentru vreun caz de accident cu morti si raniti in Primaverii.

Halal! cum ar zice turcul. Adica bine. E o atmosfera numai buna ca sa nu sune in nici un fel ciudat stirea saptamanii trecute: familia Cioaba a cerut / dar nu mai cere / statului roman garantie financiara pentru tratamentele medicale. Adica, pe sleau, bani pentru operatia scumpa din Turcia.

Las la o parte ironia ca reprezentantii celei mai putin fiscalizate etnii a Romaniei s-au uitat dupa bani tocmai la buget. Uit ca povestea vine intr-un moment in care cei mai multi dintre noi se intreaba cat va costa sanatatea din toamna asta. Doar vin doar sa intreb, cu naivitatea romanului obosit de toata aceasta alba-neagra, cateva lucruri:

Care e functia oficiala in statul roman a nobilimii rome, in ce document oficial a fost recunoscuta si de unde vine asteptarea asta ca un telefon la ambasada sau la MAE va primi un raspuns diferit de cel destinat unui cetatean obisnuit?

In conditiile in care repatrierea lui Brancusi ne costa 20.000 de euro, nu cumva operatiunea asta ar fi avut un raport pret / bine facut imaginii tarii cam mare? Si, de fapt, de ce nu explica cineva in ce consta acest bine pentru care poporul trebuie sa fie recunoscator? Opera, carti, articole…

Dincolo de toate, ce ne facem daca moare Imparatul Romilor (Iulian Radulescu) sau celalalt Rege International al Romilor (Ilie Stanescu)? Stam cu banii pregatiti sau ii rugam frumos sa sfarseasca intr-un spital din tara, unde poate veni gratis toata familia sa bata doctorul, drept rasplata?

Fara gluma acum: a murit un om care macar s-a batut sincer cu stereotipul de cersetor si paria al etniei lui.

Ce trist ca tocmai la capataiul lui s-a gasit cineva sa intinda, din nou, mana!


There is no ads to display, Please add some

2 comentarii

  1. Nu exista cuvinte pentru ce am citit domnul Lucian,aproape ca lacrimez.Varianta optimista stiti care este?Romania este cea mai bogata tara din lume ,de 20 ani se tot fura si inca mai este de furat…

Lasă un răspuns