O fi bun sucul gratis, dar dozatorul e stricat

Cred ca propunerile de reduceri de taxe facute de Ponta sunt cea mai inteligenta miscare politica pe care a facut-o vreodata.

Am zis politica, si nu economica, pentru ca nu stiu daca banii se vor recupera din cresterea economica si a colectarii – astfel incat la final sa mai avem bani de pensii si spitale.

Dar alta e problema, si de aici o sa va plictisesc cu chestiuni de ideologie. Mai bine renuntati sa mai cititi, ca nu e cu razboi si imprecatii, ci cu logica simpla:

Masurile anuntate de Ponta sunt de natura liberala, chiar libertariana pe alocuri (pentru ca, vrand-nevrand, va fi nevoie de reduceri de bugete in aparatul de stat). Masuri liberale? Minunat. Ne trebuie asa ceva, iar eu nu pot sa le critic, intrucat chiar cred in ele.

Dar cum de vin cu ele… tocmai social-democratii? Repet, avem masuri liberale dar un partid social-democrat care le aduce la masa unde clientul nu le-a comandat, fericit si zambitor, pe o tava rosie brodata cu trandafiri. Nu e nimic ciudat aici?

Cum se potriveste asta ce nevoia de identitate a scenei politice romanesti? Cum ne ajuta sa promovam in piata o identitate doctrinara in primul rand, care ar duce, poate, si la educarea doctrinara a publicului?

O sa ziceti ca nu e nevoie de ea, ca mai importante sunt reducerile de taxe si cresterea economica. Iar eu va zic ca la fel de importanta este abilitatea noastra de a UTILIZA sistemul democratic. De a lua noi decizii, nu politicienii.

Eu, de exemplu, astept de la social-democrati sa creasca taxele si sa varuiasca spitalele. Cand consider ca-i nevoie de asta, ii votez.

De la liberali, invers: am sa-i votez cand am sa consider ca avem prea multi functionari care traiesc din prea putini producatori de plus-valoare privati.

Onest, partidele ar trebui sa faca ce spune doctrina lor. De ce? Pentru ca altfel ne mint atunci cand ne roaga sa le votam. Ne mint atunci cand noi incercam sa imaginam un viitor si o strategie pentru tara si sa alegem la putere pe cineva care sa se potriveasca CU CE VREM NOI sa se intample.

Din pacate, in ultimii 20 de ani, in mod constant, partidele au guvernat fara nici o preocupare fata de identitatea lor doctrinara. Popularii (de dreapta) au marit taxele – fortati, e adevarat, de criza. Acum social-democratii promit ca le scad – fortati si ei de nevoia supravietuirii la putere.

E posibil sa fie o idee buna. Si sa avem crestere economica.

Dar pe termen lung, democratia devine un sistem si mai greu de inteles de catre oamenii de rand – care sunt de fapt stalpii ei. Cum sa mai votezi cu dreapta cand nu mai stii unde e dreapta? Sau stanga? Cum sa mai votezi si sa mai ai incredere, in general, in sistem, cand de fapt comportamentul politicianului nu e ghidat de vreo credinta ideologica a lui, ci doar de dorinta de a ramane la putere?

Cum? N-ai cum. N-ai decat sa votezi cu speranta ca ala va face ceva bun si pentru tine. Din intamplare sau din competenta, n-ai de unde sa stii.

Cu ce e mai bun sistemul asta decat unul in care nu poti sa votezi deloc?

Nu cu mult.

Si e pacat. Romania n-are nevoie doar de crestere economica. Ci si de un sistem politic care are instructiuni si butoane clare, pe care publicul stie sa apese, ca sa obtina ce-si doreste.

In momentul asta suntem cu totii in fata unui dozator de racoritoare dupa modelul ruletei rusesti. Nu stii niciodata ce iese, pentru ca butoanele sunt masluite:

Fanta? Cola? Sprite?

Liberalism? Social-democratie? Populism?


There is no ads to display, Please add some

4 comentarii

  1. PSD e partid liberal nu are nimic de stanga, nimic comun cu stanga, nu a nationalizat nimic ci doar a privatizat. Judecand actul de guvernare reusim sa intelegem pe ce doctrina ACTIONEAZA un partid, iar PSD e liberal. Stanga, marxismul, ca ideologie poate fi regasita la PAS, un partid care a incercat in 2010 sa-si schimbe denumirea, insa justitia “capitalista” doreste doar pluripartidism liberal, nu si pluriideologie.

    Nu am mai putut citi ce ai basmit dupa prostia aia cu PSD ca e social-democrat, ai beneficiat destul de rabdarea mea!

  2. Dragule..

    What about Johannis..?? Are vreun loc in this brownian mouvement ?? Sau..ai pariat pe vreo mârtoagă frumos tunată ??

Lasă un răspuns