Scrisoare de deschis la Chisinau

Dragi moldoveni!

Ma bucur sa va vad in antecamera UE. Ca sa nu va rataciti pe holul asteptarilor neimplinite, am sa va fac introducerea in organizatia asta:

UE nu e un club de intrajutorare.

Tarile astea s-au unit la inceput ca sa desfiinteze barierele comerciale si de legislatie dintre ele. De ce? Pentru ca membrii fondatori au fost niste liberali adevarati, care au inteles ca economia merge doar atunci cand cei care muncesc mai bine si mai ieftin pot concura fara interventia statului cu lenesii protejati din patriotism. Asta inseamna, in traducere libera, ca daca unul face branza mai buna decat voi, sau biciclete, va avea dreptul s-o vanda in magazinul din coltul strazii, iar fabrica voastra traditionala va trebui sa mareasca ritmul si sa-si cumpere utilaje noi ca sa tina pasul.

Vestea buna? Tot UE are fonduri sa va ajute aici, pentru ca aceiasi membri fondatori au inteles ca nu e bine sa ai diferente mari intre tari, pentru ca alminteri tensiunile risca sa distruga oganizatia. Dar ca sa puneti mana pe banii astia trebuie sa fiti premianti la scris proiecte, ceea ce inseamna minte de neamt si fluenta la scris frantuzeasca. Nu e usor.

UE nu e nici o garantie ca veti trai mai bine.

De ce? Pentru ca, inca o data, aceasta organizatie nu si-a propus niciodata sa mareasca salarii sau pensii. Doar sa construiasca un teren pe care companiile si antreprenorii sa aiba parte de legi similare, astfel incat sa poata gandi la scara unui continent, nu doar a unei tari. Nu are rost sa asteptati de la UE subventii asa cum asteptati de la URSS. Modelul acesta in care platesti pe un lucru mai putin decat face s-a dovedit falimentar de mult, oricat l-ar plange loserii de stanga. Ideea de a lua de la bogati si de a da la saraci nu e in ADN-ul Uniunii Europene, pentru ca ea e fondata pe principiul capitalist foarte simplu care spune ca saracii au nevoie de slujbe, nu de mila. Iar slujbele le aduc companiile care trebuie taxate mai putin, nu mai mult, ca sa-si poata permite investitii.

Vestea buna? Desi nu ofera garantii, in practica Uniunea Europeana a reusit sa mareasca nivelul de trai al mai tututor tarilor membre. Europenii traiesc cu totii mai bine decat stramosii lor, in economii stabile, cu reguli de sanatate si mediu cu mult superioare celor de pe alte continente. Chiar si noi romanii o ducem mai bine acum, dar n-avem timp sa observam, ocupati cum suntem sa ne plangem de cat de rau ne este.

UE nu va va scapa de relele de la voi din tara, daca nu vreti.

Nu exista politie a UE care sa aresteze coruptii. Nu exista tribunale la Bruxelles care sa va trimita politicienii si escrocii in puscarie. Asta trebuie sa faceti voi. Uniunea va va impinge din spate, dar si ea e o suma de birocrati cu putin timp de racit gura prin delegatii. Se poate trai in UE cu un mafiot in fruntea guvernului, cum a demonstrat Italia. Se poate intra in UE cu fost comunisti la putere, cum a aratat Romania. UE nu e ca URSS: nu-si impune partidul unic si nici macar ideologia. Pentru ca nici ea nu are una singura. UE e despre libertatea fiecarei tari de a se face de ras. Sau de a gasi in ea forta de a adera la niste principii, chiar si cand alte tari mai vechi le incalca. De ce? Pentru ca ideea unitatii unui continent in jurul valorilor libertatii economice si individuale e mai buna decat orice nationalism, stangism sau putinism. Asta, sigur, daca nu va place cu burta plina si capul gol, caz in care va recomand cu caldura trenul de Moscova, ca vad ca avionul nu mai merge.

In fine, dragi moldoveni, am uitat un lucru: bine ati venit!

N-o sa fim o singura tara in UE, si poate ca e mai bine asa. Vom fi insa doi vecini de sange, care vor putea sa se cunoasca mai bine si sa se ajute mai mult. Si mai ales, vom fi impreuna in tabara libertatii.

Nu stiu voi, dar eu ma bucur. Pentru ca eu cred ca romanii adevarati sunt cei care rabda de foame doar ca sa nu stea cu pumnul altuia in gura.

Pentru ca eu cred ca destinul nostru national s-a nascut din scrierile lui Voltaire si Rousseau, nu din desenele pe harta ale cine mai stie carui tar.

Si mai ales, va urez bine ati venit pentru ca stiu ca va trebuie o imbarbatare.
De-abia de acum va fi greu drumul!

bruxelles


There is no ads to display, Please add some

Lasă un răspuns