Imi inchipui scena: Radu Stroe, stand la geam, uitandu-se in zare si oftand: “Doamne, ce prost am fost s-o spun pe aia cu mandatul! Cum poti sa pierzi totul de la cateva cuvinte!”
Asa e. Poti pierde totul de la cateva cuvinte, atunci cand faptele din spatele lor sunt inca si mai goale decat vorbele. Dar dl. Stroe nu trebuia sa vorbeasca: dl. Stroe trebuia sa faca, zile si luni si ani, lucruri bune pentru cei din jur, unde cei din jur nu sunt doar partidul, familia si prietenii. Daca asta s-ar fi intamplat, daca l-am fi stiut si pentru altceva decat functiile politice si talk-show-uri, va asigur ca nu-i cerea nimeni sa plece. Vezi cazul Arafat, care poate sa spuna orice, atata vreme cat poate oricand sa-ti scoata capul pe geam, sa-i auzi sirenele de la salvari.
E o introducere lunga pentru inca o serie de intrebari si responsabilitati pe care trebuie sa le clarificam in acest accident, daca nu vrem csa ne alegem cu vesnica musamalizare:
Avionul. Dupa legile romanesti, acesta trebuia sa aiba un certificat de navigabilitate valabil (airworthiness). Era avionul in regula? Un pilot care a zburat cu el acum doua saptamani la receptia de dupa o revizie a reclamat probleme la chederul usilor (din cauciuc, care se mancase din cauza vechimii). Coincidenta sau nu, si sistemul de degivrare e facut din niste mansoane de cauciuc pe aripi, care se umfla hidraulic sa sparga gheata. Care era starea si varsta acestuia? Dupa ce s-a taiat avionul in bucati, mai avem vreo speranta sa aflam?
Altele: Trusa de prim ajutor si supravietuire. Acolo erau inclusiv saci de dormit de plastic metalizat, care reusesc o izolare termica acceptabila chiar si in condiile de pe munte. Avea avionul asa ceva? Rachete de semnalizare? Statie de emisie-receptie portabila? Lanterna?
Responsabili aici: Scoala Superioara de aviatie, Autoritatea Aeronautica Romana, aflata in subordinea Ministerului Transporturilor
Aprobarea de zbor. Cine a alocat acest avion pentru acest zbor? A fost facuta vreo corelatie intre limitarile avionului si vremea de pe ruta? Scoala de Aviatie mai are un avion mai mic, cu doua motoare, cu mult mai nou si performant. Cum s-a luat decizia pentru BN2? Pur si simplu au aflat ca au multi pasageri si au luat automat avionul cel mai mare? Ce spune directorul de zbor despre asta? Cum s-au antrenat pilotii si cand? Cate ore aveau cei doi pe acest tip de avion, cand facusera trecerea si ce instructor ii certificase?
Responsabili aici: Scoala Superioara de Aviatie, aflata tot la Transporturi
Briefingul meteo. Ce avertismente a primit Iovan la plecare? Ce avertismente a primit in zbor? Ne trebuie aici publicarea completa a tuturor discutiilor cu turnul ale zborului 111, de la decolare si pana la prabusire. Ceea ce media a primit este o versiune scurtata. Ca sa nu zic cenzurata. Lipsesc complet discutiile despre eventuale dificultati tehnice givraj, etc. De ce?
Responsabili aici: Romatsa.
DUPA PRABUSIRE
Sistemul de localizare a pozitiei ELT: Informatiile pe care le am spun ca era vechi si emitea pe o alta frecventa decat folosesc acum satelitii de pozitionare. Culmea, toata noaptea, echipajele care au trecut pe acolo s-au plans de tiuitul aparatului, care se auzea pe o frecventa folosita acum pentru comunicatii de voce (VHF). Intrebare aici: daca asta mergea, nu se putea ridica un avion de recunoastere cu un goniometru? An 26, stationat la Baneasa putea ajunge acolo intr-o ora si nu avea probleme de givraj. O solutie gonio de la sol, montata pe o masina de teren ar fi fost de asemenea o optiune. Armata cred ca le are in dotare. A fost contactata, i s-a cerut o lista de asset-uri? Ne trebuie raspunsul.
Responsabil: Romatsa, Centrul de coordonare, in general cabinetul. Si MapN.
Telefonul medicului: de la distanta, folosind doar conexiunea GPRS, un hacker bun putea introduce un soft care sa transmita coordonatele GPS. Probabil ca asta ar fi fost o treaba de servicii specializate. Au fost ele contactate si li s-a cerut ajutorul? Ne trebuie raspunsul.
Concluzii:
Dincolo de toate, modul in care s-a reactionat la criza asta arata cateva slabiciuni ale cabinetului Ponta, legate in primul rand de calitatile de leadership ale membrilor sai:
Vedetismul: in loc sa coordoneze efortul de salvare, seful guvernului raspundea la intrebari la televizor. Cat timp a alocat V. Ponta gestionarii la nivel managerial a crizei in acea zi? Programul lui e public. Ar trebui sa fie, cel putin. Sa-l vedem.
Lipsa de intelegere a functionarii sistemului de dedesubt. Atunci cand ministrii sunt numiti pe criterii care n-au nici o legatura cu institutia pe care o conduc, e greu ca ei sa poata sa folosi toate instrumentele (oameni, echipament, diverse asset-uri) pentru un scop anume, sub presiunea timpului. Exemplu cel mai clar: in fruntea ministerului Transporturilor e o doamna absolut onorabila dar perfect nevinovata. Ea nu poate avea o privire de ansamblu asupra operatiunii pentru ca nu stie, de fapt, resorturile de specialitate, ce anume se intampla.
Teritorialitatea. Intr-un guvern de coalitie, fiecare minister e stat in stat. In acest sistem, responsabilitatile nu sunt asumate, sunt pasate. Iar cand liderul de deasupra e slab si nu face decat management de orgolii, criza de leadership nu intarzie sa devina evidenta.
Dincolo de toate, in povestea asta a lipsit un lider. Un om ca un conducator de osti, inteligent si competent, care sa cunoasca si sa foloseasca oamenii si tehnologia.
Acest lider, din pacate, nu mai poate fi gasit in actuala clasa politica. Pentru ca nu mai candideaza. Si pentru ca romanii oricum nu l-ar alege.
There is no ads to display, Please add some
trist dar adevarat 🙁
“Pentru ca nu mai candideaza. Si pentru ca romanii oricum nu l-ar alege. ” fara cuvinte!
Și dacă ar candida și dacă l-ar alege și dacă ar ieși, n-ar face nimic. Pentru că n-ar avea cu cine. Peste tot numai nepoți de “ajutori de băgători de seamă”. Sistemul este atît de bine pus la punct în peste 20 de ani încît este impenetrabil în 4-5.
Pe undeva este și vina Domnului Arafat care i-a obișnuit să-i coordoneze și nu și-a format oameni capabili să-l înlocuiască. Fiind plecat, trepădușii care au stat pînă acum comod s-au trezit brusc copleșiți de răspunderi pe care probabil nici nu știau că le au. Și au încercat să dea vina pe SMURD, din cîte am auzit, probabkl fiindcă știau ei de la tv că “Arafat ăla” e șef.
Intr o tara plina de hoti,smenari,analfabeti,manelisti,prostituate…….cine ar trebui sa conduca???Un doctor docent,vreo eminenta?Din pacate nu cred ca mai exista cineva din clasa politica care sa intruneasca calitati de lider,patriot,profesionist,etc…….nici macar 5%!
Si apropo……cum ati vrea ca un ministru sau un premier sau orice om politic sa se preocupe de ceea ce ar trebui sa faca(asta in cazul cand s ar pricepe),cand ei sunt angajati in probleme de partid,imagine,can-can,combinatii,spaga,furt,lobby…etc.?
Parerea mea exceptand cazul de fata este ca Romania a esuat definitiv iar sansa de redresare nu mai exista…….altfel nu pot intelege unde se duc banii mei din taxe si impozite cand de 24 de ani nu se vede absolut nimic in tara asta?!Ba dimpotriva……
Sau poate ar trebui sa ma bucur si sa fiu mandru cand un politician sau un “baiat destept” isi mai cumpara o limuzina sau o casa de vacanta pe afara……UITE DOMNULE…AM CONTRIBUIT SI EU LA ASTA!
Trist ca trebuie sa moara iar oameni ca sa se schimbe ceva. Daca se va schimba.
FIX ASTA AM GANDIT SI EU…oricum schimbari pea mari cu siguranta nu se vor face…o sa apara un alt evenment care il va umbri pe acesta si se va merge mai departe….
[…] Mândruță revine cu un set de întrebări interesante, din care redau una singură (deși toate sunt […]
Ai vazut stirea cu stabilirea faptului ca accidentul s-a petrecut pe teritoriul Judetului CJ ? Mi s-a parut in conformitate cu aruncatul pisiciilor de pe o parte a altuia a gardului 🙁
Eu inca astept liderul ala si l-as vota daca s-ar ivi ocazia. Din pacate clasa noastra politica e ca o familie dezorganizata cu tatal betiv si mama prostituata. E greu sa iasa un urmas cu o mentalitate de lider care sa redefineasca ideea de politician. Nu e insa imposibil. E datoria fiecarui roman sa-l gaseasca si sa-l sustina.
Daca ar fi avut echipamentul aratat in clipul de mai jos i-ar fi gasit mult mai repede.
Felicitari pentru articol.
V-as ruga daca se poate sa vorbiti ceva si despre masurile corective si sa vedem cum se pun ele in practica. Cel mai important ar fi sa vedem cat de eficiente sunt.
Daca nu, totul a fost degeaba. Maine putem avea ceva si mai grav cu consecinte si mai grave.
Cu stima
Articolul “Despre starea de necesitate si legitima aparare din perspectiva constitutionala” pe:
http://ascunzisuri-constitutionale.eu
Articolul “Cand urmeaza sa intre in vigoare viitoarea lege de revizuire a Constitutiei? Revizuirea din 2003 este in pericol (I), (II)” pe:
http://ascunzisuri-constitutionale.eu
[…] problemei 2. O recapitulare extrem de clara a fost realizata de Lucian Mindruta in articolul sau De ce mai e loc de demisii?, unul dintre cele mai documentate rezumate pe care le-am citit in ultimele zile. As vrea sa mai […]