Pe cine trebuie sa judecam inainte de Iliescu

Celor mai tineri o sa le spun acum o poveste de acum mai bine de doua decenii.

In 1989, nimeni in Europa de Est nu credea ca se putea intampla vreo schimbare. Tarile din Est erau ca niste pesti vii, dar incastrati in gheata lagarului sovietic. Unele erau pesti mai grasuti, ca Ungaria sau Germania de est, altele erau niste solz si oase, cum era Romania. Mai erau si broscutze, tari precum Polonia sau Ungaria, care sareau dintr-un experiment de semi-liberalizare intr-altul. Nici una dintre tarile astea nu avea parte de libertate reala de miscare: nici una nu putea parasi alianta cu rusii. Nici una nu-si putea permite sa-si aduca dizidentii la putere sau sa organizeze macar alegeri libere.

Si apoi s-a facut lumina. Brusc, pe parcursul unui an, dizidentii au ajuns din persecutati (sau chiar detinuti) ditamai opozantii cu partide serioase si mii de aderenti. S-a intamplat in Polonia intai, apoi in Cehia, Ungaria, Germania de Est… Ca si cum ai fi apasat pe un buton. Dintr-o data, ERA VOIE.

Tarile din Vest si-au luat singure libertatile astea, pentru ca acolo existau miscari subterane anticomuniste serioase. N-a fost nevoie decat ca represiunea sa inceteze. Spre Estul salbatic insa, in Romania si Bulgaria, treaba a fost mai dificila. Mai ales a fost mai dificila in Romania.

S-a intrebat cineva de ce? Cu adevarat, s-a intrebat cineva de ce?

Erau romanii mai putin dornici de libertate? Erau ei mai fricosi? Erau…?

Nu. Romanii au avut ultima revolutie din Europa de Est si au avut una sangeroasa din acelasi motiv pentru care restul tarilor din Est au avut parte de una automata, ca la apasarea unui buton.

Gorbaciov. El a fost adevaratul si singurul revolutionar al Europei lui 1989. El a apasat butonul “eliberare” in tarile Europei centrale, folosind in scopul asta chiar organizatia creata pentru a o inrobi si controla: serviciile secrete rusesti.

Ele au dat tonul la muzica. Prin presiunile lor mai mult sau mai putin pasnice, fostii dictatori comunisti au pus telefonul jos (da, ala cu Moscova) si au facut ce li se spunea. Au semnat de plecare, au predat inventarul si au pasit, impreuna cu popoarele lor, intr-o lume noua, sosita la pachet nu din Vest, ci din Est. Democratia. Prima si ultima oara in Europa cand o asemenea oranduire sosea din Rusia. Sigur, oamenii si-o doreau. Peste tot. In afara clicii comuniste, nu era polonez, ungur sau roman sa nu vrea sa traiasca in libertate.

Cred ca asta era si marele secret al rusului care ne-a dat drumul: si el iubea, in secret, libertatea.

Spuneam ca mai peste tot in Est, Gorbaciov a reusit revolutii de catifea. Oamenii voiau sa scape de comunisti, iar comunistii ascultau in principal de Moscova. Si plecau. Cu o singura exceptie.

Romania. Inca din 1968, cand Ceausescu era un nationalist bine intentionat, Romania iesise din sfera de influenta a rusilor. In doua decenii insa, Nea Nicu’ folosise insa independenta pentru a-si pune in aplicare un plan de industrializare prost, creat de un taran din Scornicesti, facut pe credite externe si pentru care am platit ani si ani cu foamea si frigul. Si cu ura pentru acest individ care isi iubea tara in mod abstract, dar nu avea nici un sentiment pentru cetatenii ei, luati unul cate unul…

In fine, e mult de povestit si ma intorc la revolutie.

Motivul pentru care revolutia romana a fost sangeroasa a fost tocmai faptul ca Ceausescu n-a vrut sa raspunda la telefonul lui Gorbaciov. Planul lui a fost sa ramana la putere cu orice pret… dar, atentie, nu neaparat cu pretul uciderii a sute de oameni. Chiar daca, sigur, ramane responsabil pentru unele dintre crimele de pana in 21 decembrie, momentul fugii sale.

Ca si in celelalte tari, componenta de inspiratie ruseasca a fost importanta. Romanii au avut nevoie de o scanteie si asta n-a fost aprinsa de aici. A fost nevoie de bricheta lui Grobaciov si a fost nevoie de violenta, pentru ca pur si simplu Ceausescu nu voia sa plece de buna voie.

Dar mai important e sa ne intrebam de ce la noi comunistii au ramas la putere.

Vedeti, dragi tineri, raspunsul cel mai simplu e si cel la care nimeni n-are curajul sa se inhame: pentru ca nu existau nici un alt fel de elite in Romania.

Pe larg, suna cam asa: in evolutia istorica, diferenta intre Romania si statele din Vestul Europei a fost data de nivelul de constructie democratica deja existent. Ce vreau sa spun cu asta? Foarte simplu: in 1989, Ungaria avea deja reforme economice si o proto-economie de piata. Cehia avea un dizident celebru (Havel) si miscari de opozitie capabile sa preia puterea repede. Polonia avea chiar un guvern alternativ, al Sindicatului Solidaritatea, care a ajuns la putere imediat. Cetatenii nu doar voiau schimvare: AVEAU SI O IDEE DE CUM S-O FACA.

Romania a avut ghinion. Pentru ca Ceausescu. Si pentru ca noua ne-a fost mai mereu frica de represiune. Ambii factori s-au coalizat in a livra, in decembrie 1989, o Romanie desertica din punct de vedere al vocilor critice si chiar al intelectualilor cu o alta formatie economica decat cea marxista. Noi nu doar ca n-am avut dizidenti. Mai grav, n-am avut nici specialisti care sa poata imagina, repede, reforme de piata corecte. N-am avut decat directori de fabrici mincinosi, care faceau statistici masluite pentru Tovarasul. Atat. Nici tu Havel-escu, nici tu Adam Smith-ulescu.

In lipsa acestor categorii de oameni, e limpede ca puterea a fost preluata la varf de oamenii care gandeau diferit de Ceausescu si care pana atunci fusesera protejati de rusi. Ca astia erau agenti KGB sau democrati veritabili, e extrem de discutabil.’ Eu unul nu-l cred pe Iliescu tradator. Dar cred ca structura lui interioara, aceea de om de stanga, a contribuit enorm la incetinirea reformelor economice si la faptul ca noi n-am prins primul val de investitii din Vest, acela de pana in 1995.

Nici nu avea cum sa fie altfel. Sa incetam sa mai dam vina mereu pe altii si mai ales pe sefi. In mai 1990, romanii au avut de ales intre capitalism, cu toate riscurile asumate de fiecare individ, si o corcitura de libertate cu monopol de stat, care avea marele avantaj ca nu ne cerea nici mai multa munca, nici mai multa invatatura.

Eu am votat atunci cu taranistii. La fel si cei mai multi din generatia mea, decreteii. Insa Romania profunda, Romania care i-a aplaudat pe mineri si n-a vrut sa auda de mortii lasati in urma de Cozma si ortacii lui, a ales diferit. Romania asta l-a pus sef pe Iliescu, a ales stagnarea si a ales sa ne dea cu tifla, in vreme ce noi am facut la fel, de pe scara avionului.

Acum cativa ani n-am putut sa facem reuniunea clasei de la Mihai Viteazu, pentru ca nu prea ne mai gaseam. Cei mai multi erau plecati inca din 90 din tara, grabiti sa traiasca libertatea pe care tara lor si-o refuza, de frica. Cei mai multi nu se mai intorc in Romania: asta e emigratia lui ’90, emigratia anilor de FSN-ism: nu una a disperarii economice, ci a scarbei de propriul popor.

Tocmai de aceea, si in numele acelei generatii, am o mare rugaminte la Parchetul General: daca e sa deschida vreo ancheta privind mineriada, as dori sa puna sub acuzare nu unul, ci 9.300.000 de cetateni. Alegatorii FSN din 1990.

Da. Ati citit bine. Vorbim de 9 milioane de complici.

Pentru ca nu cred ca intre unul care a votat Iliescu in 1990 si Iliescu insusi mai poate fi acum, in perspectiva istorica, vreo diferenta de vinovatie.


There is no ads to display, Please add some

27 de comentarii

 1. Lucian, când tâmpiţii ăia de mineri umblau prin Bucureşti, după Raţiu, eram plod. Un singur lucru mă nedumerea, de ce să-i bată cineva pe oamenii care strigă “Jos comunismul!” Am avut brusca trezire la realitate a faptului că vorbele pot fi şi goale şi că Iliescu (cel care, în viziunea mea de atunci, îi furase de sub nas Revoluţia lui Dinescu) a apărut ca un peşte care îţi cere banii după o partidă de sex cu femeia care credeai că te iubeşte.
  M-am simţit singur când a murit Coposu, singurul tâmpit de vârsta mea care plânge după un bătrân costeliv, care reuşea, parcă, să dea noimă porcăriilor din jurul lui cu o simplă privire.
  Îmi pare rău că am crescut. Acum, când nu mai eşti singur în ideea de a face bine, planează suspiciunea sumbră că cineva te-a înregimentat, indiferent dacă scopul tău e bun sau nu.

 2. Cel mai simplu ca sa scapati de ideile astea dati unfollow! e cea mai grea pedeapsa pentru un spalat pe creier ca acest PromT.R.-ist care vrea audienta. Comunistii au fost THE BEST pentru RO! Ungaria aia era grasa doar in mintea lui Mandruta. Ei deja eru mancati de datorii, adica traiau ca aia care fac credit ca sa plece in concediu si Manduta-i invidia! 🙂 Nu trebuie sa fii destept ci doar mediocru ca sa te prinzi ca “grasimea” pe credit e de fapt o falsa grasime. Ma rog e ultima data cand comentez astfel de specimene!

  • si eu! e ultima oara cand raspund unui vierme cu numele dan rotariu, urmas spiritual al celor mai matri criminali din istoria omenirii: comunistii. du-te-n cuba si-n coreea de nord ca in europa n-ai ce cauta! se vede ca esti un demn urmas al acestor criminali.pacat ca esti roman!

   • Romania geme de imbecili comunisti si de cei dependenti de un “tatuca” care sa le poarte de grija! De aceea l-au votat pe idiotul de Iliescu… dar daca faci acum un sondaj, 9.290.000 spun ca au votat cu oricine altcineva, dar nu cu Iliescu. Atunci mi-am pierdut cativa buni prieteni, care n-au inteles in ce rahat ne va baga comunistul imputit, Iliescu…

  • Si mai simplu eu zic sa te muti la Moscova sau mai bine in Corea stii tu care din ele ca acolo e locul tau si al tuturor scursorilor comuniste

 3. Cel mai simplu ca sa scapati de ideile astea dati unfollow! e cea mai grea pedeapsa pentru un spalat pe creier ca acest PromT.R.-ist care vrea audienta. Comunistii au fost THE BEST pentru RO! Ungaria aia era grasa doar in mintea lui Mandruta. Ei deja eru mancati de datorii, adica traiau ca aia care fac credit ca sa plece in concediu si Manduta-i invidia! 🙂 Nu trebuie sa fii destept ci doar mediocru ca sa te prinzi ca “grasimea” pe credit e de fapt o falsa grasime. Ma rog e ultima data cand comentez astfel de specimene!

 4. Felicitari domnule Mandruta ptr. acest articol si ptr. toate articolele scrise pana acum, mi-ar placea f. mult ca macar 10% din cei care ne conduc, sa gandeasca si neaparat sa faca asa cum scrieti dvs. , dar cred ca Romania mai are de asteptat cel putin doua generatii ca sa se intample asta.

 5. Două omisiuni:
  1. “[Ceaușescu] acest individ care isi iubea tara in mod abstract, dar nu avea nici un sentiment pentru cetatenii ei, luati unul cate unul…”. Merită menționat că azi așa ne comportăm și noi. Ne iubim țara în mod abstract, dar ne urâm între noi cu o putere incredibilă: băsiști-antibăsiști, hetero-homo, ortodocși-atei etc.

  2. “Romania a avut ghinion. Pentru ca Ceausescu. Si pentru ca noua ne-a fost mai mereu frica de represiune.” Și – foarte important – pentru că 1.500.000 de colaboratori ai securității. Eficiența comunismului românesc a fost dată nu de inteligența unui țăran din Scornicești, cât de apetența noastră de a ne turna unii pe ceilalți. Ceea ce se leagă cu punctul 1.

 6. Analiza este aproximativ corecta si plauzibila. Concluziile insa, nedrepte si hazardate. Pe deasupra mai le dati si apa la moara celor care perorau in 1990 impotriva Proclamatiei de la Timisoara apropo de inlaturarea comunistilor de la putere. Ne trezim maine poimaine ca Parchetul declara ca imposibila inaintarea actiunii pe motiv ca nu poate interoga 9300000 de cetateni (martori si posibili complici). Ma asteptam de la un aparator al lui Iliescu sa propuna asa o solutie perfida, nu de la dumneavoastra domnule Mandruta.

 7. Hai sa iti spun cum vad eu problema: Articolul lui Mandruta e o mizerie pentru ca incearca culpabilizarea unor milioane de romani, cu scopul de a diminua pana la exonerare marlania si marsavia lui I. Iliescu. Cei 9,3 milioane peste care Mandruta a aruncat anatema sunt la fel de vinovati ca orice persoana care alege sa isi exercite un drept de vot in zilele noastre. Noi nu am mancat usturoi si nici gura nu ne pute cand il ducem pe I.Iliescu la Nufarul pentru binemeritata albire cu clor. Nu poti sa scuzi nimicniciile si infractiunile unui individ doar pt ca a fost votat de peste 9 milioane de alegatori, pt ca acestia nu l-au votat ca sa isi bata joc de tara si de ei. In alta ordine de idei, tine de un ABC elementar al bunului simt sa ii dau cu tifla unui manipulator care prin tot ce a facut in spatiul public a demonstrat ca a fost o unealta de indobitocire a celor simpli, prin scoaterea in fata in mass media doar a nonvalorilor si a acelora cu o spoiala de imagine publica irelevanta pentru transformarile tarii. Si ca sa vedem cat e de obiectiv si de dezinteresat Mandruta, redau un exemplu concret prin care eu l-am apostrofat public si l-am si scos din lista de prieteni: in seara in care la Pungesti taranii aia erau macelariti de jandarmi el ne propunea pe agenda publica “dilemele existentiale ale unui transexual” , doar doar vom sta ” ca la dentist” si nu vom gandi despre ce se intampla acolo. Asa ca, mai draga “animalule” nu dau doi bani pe o parere partinitoare a lui Mandruta. Nu il percep ca fiind un om de buna credinta asa ca prefer sa imi vad de ale mele. Si da, prin indobitocirea programata a unei intregi tari , unul ca Ion Iliescu a ajuns sa aiba 3 mandate de presedinte. Ca doar majoritatea ministrilor ai Educatiei au fost garla de la PSD, ( indiferent sub ce denumire). Kati Andronescu va spune ceva? de ce a primit porecla de Abramburica? Din “rautacisme” ? Nu! pe buna dreptate! Iar cand zapacesti sistemul educational al unei tari + mai vine unul ca Mandruta, Maruta, Capatos , Gherghe si altii deformatori de opinie ca ei… ai furat exact cele mai importante doua resurse ale unei natiuni: educatia reala si timpul de gandire al populatiei ( care sta ca vita la TV preocupata de false subiecte de importanta fix zero pt el, de buzele si busutul lui Dragusanu, datoriile lui Mutu, frectiile cu camfor la taburetul din bucatarie, interviurile la costum in cada de baie, “et-cetera”). deci despre ce vina vorbim noi aici? Asta- genocidul creierelor- ar trebui rasplatit cu un glont in scafarlia malversatorului. Iar Mandrutsa chiar ca a pus umarul la asta, chiar cu foarte mult elan.

 8. Mare prost esti !!!
  Iar in prostia ta crasa , alimentata de foamea de popularitate , vorbesti prostii . Vina se duce mult mai departe . Dar asta , la o minte limitata ca a ta ,nu poti avea mari asteptari .
  Sa-ti explic ceva mai Maruta , pardon , Mindruta .
  Vina daca e s’o arunci pe umerii cuiva , atunci incepe cu un inceput mai indepartat . Cum ar fi Hitler si stapinii lui . Continua cu Churchill , Stalin , Roosevelt , Regele Mihai . Datorita lor , Dej , Ceausescu , Iliescu , fiul lui Erno Neulander , Basescu si restul gunoaielor care au dus la distrugerea Romaniei , au existat .
  Cine ne-a (a)dus pe calea comunismului ?! De-acolo trebuie sa pleci .
  In schimb , ce faci tu ?! Vii cu o ineptie metaforica , menita sa creeze doar melancolie si ura ( cit mai multa ura fata de sine , fata de propriul popor ) .
  Esti ca o musca gunoiera , una de-aia slinoasa care biziie deasupra cadavrelor . Una urita , hidoasa si cu multi pupincuristi .
  De ce spun asta ?! Pt. ca nu ai nimic constructiv in articolele tale , cel putin in cele citeva pe care , cu mare greata , le-am citit . Din asta te hranesti ?! Pfffff , mi-e din ce in ce mai multa sila de tine , asa ca ma opresc aici .

 9. Cred ca Mandruta a gresit socotelile. Avand in vedere ca noi n-am avut dizidenti si nici guverne de sertar, Parchetul General ar trebui sa inceapa judecata cu cei cca. 17.ooo.ooo de alegatori care-l votau pe ceausescu din 4 in 4 ani in proportie de 99,99% . Dupa revolutie, unii s-au desteptat si au prins curaj altii nu.Vina celor 9.300.000 de votanti si a lui iliescu e ca de la cer la pamant ; acestia erau fie indoctrinati (de politrucii comunisti gen iliescu) fie ignoranti (Ratiu a venit sa ia Podul Grand sa-l duca in America ) fie speriati de ideea de capitalism (cu pierderea locului de munca, preturi mari, pensii mici etc.), pe cand iliescu stia exact ce sa faca pentru o “democratie originala” . A actionat dupa un plan bine gandit, a ramas “sarac si cinstit” (n-avea cine stie ce familie pentru care sa-si doreasca mari bogatii si e si egoist din fire) dar a ocrotit toti coruptii din jurul lui. Mandruta nu-l crede tradator dar el care citea la Editura Tehnica in fiecare zi “pravda” si nu “Scanteia” si in timp ce subalternii lui faceau cozi la bufet pentru un amarat de pui el se aproviziona de la gospodaria de partid, nu putea gandi decat in spiritul comunisto- sovietic si era la varsta cand e greu sa te mai schimbi.

  Asa ca domnule Mandruta, care vreti sa fiti mereu original (aduceti-va aminte de ce a renuntat Dilema Veche la colaborare cu Dv.) si eu i-am votat pe taranisti, l-am iubit pe Corneliu Coposu si am stat zi de zi si seara de seara in Piata Universitatii, (am fost pe strazi si in 13-15 iunie si era sa fiu batuta de mineri) dar parchetul trebuie sa-l doar pe iliescu si sa-l condamne chiar daca nu va face puscarie.

  • Ba sa faca puscarie, pentru ca atata rau cat a facut el locuitorilor acestei tari, n-a facut nici marele gri Constantinescu si nici marele papusar Basescu.

 10. Apropo de dizidenti, domnule Mandruta: am citit mai de mult un interviu cu arhitectul Emanoil Mihailescu in care explica printre altele diferentele intre noi si restul tarilor comuniste: “De exemplu, am citit că, deși era încarcerat în Cehoslovacia, Havel avea hârtie și creion. I se permitea să scrie, dom’le! Păi, așa ceva era imposibil în România… Aici, comuniștii au călcat pe cadavre de intelectuali… ”

  Acelasi lucru spus si de Ana Blandiana: “nu existau creion si hartie (inchisorile noastre nu erau ca cele cehe, in care Havel si-a scris jumatate din opera, sau ca cele poloneze, din care Michnik trimitea scrisori la Europa libera).
  Deci poeziile erau compuse in gand. Cineva care stia alfabetul Morse le batea intr-o teava, sau in perete, pentru a fi transmise, iar altcineva care avea memorie le memora pentru candva, pentru probabilitatea ca le vor putea transcrie. Dupa ce au iesit din inchisori, in ’64, toata lumea s-a repezit la creion si hartie pentru a transcrie tot ce tinuse minte. Iar in ’90 a fost o adevarata invazie de carti de versuri scrise in inchisori, multe din ele publicate fara numele autorilor, care nu mai erau tinuti minte si care nu erau importanti, altele chiar cu autorii gresiti, pentru ca se confundau autorii dar se tinea minte poezia. ”

  Am avut dizidenti, dar ai nostri au fost striviti la propriu prin inchisori, la canal, in lagarele de munca. La noi, daca te prindeau ca ai creion si hartie iti rupeau degetele. Sa nu uitam ca suntem singura tara din lagarul comunist care a “beneficiat” de oribilul experiment Pitesti – de care nici nu prea se stie, ca avem si memoria stearsa.

  O zi buna

 11. Eu nu pot sa fiu de acord cu condamnarea tuturor. Ce surse de informare a avut majoritatea oamenilor , pe timpul lui Ceausescu? De unde ,ar fi putut sa cunoasca masele, pe toti cei care au inceput sa apara la singura televiziune dupa decembrie? Ulterior , mi-am dat seama , ca si Europa Libera , in acele zile, ne-a manipulat. Acum , dupa 25 de ani, e usor sa faci judecati , de parca am fi avut la dispozitie toate informatiile de care dispunem la momentul actual.

 12. Gazati-i pe romani …ardeti tot ce acopera pamantul asta, tot ce sufla, zboara, vorbeste si..inverzeste……arati cu brazda adanca pamantul Romaniei…si asteptati sa rasara semintele inteligentei voastre democratice..din cenusa purificatoare….Pasarea Phoenix sa faca oua de romani inteligenti! Voi sunteti urmasii Romei?! Dupa parerea voastra numai romanii cu IQ peste 200 merita sa traiasca?! O tara este a tuturor celor care au calitatea de cetateni ai ei..nu doar a elitelor….elitele..daca au pretentia ca stiu adevarul absolut..sa gaseasca solutiile cele mai bune..nu doar sa comenteze doct pe la colturi….

 13. Ce naspa :(((( doar 19 comentarii…unde or fi vremurile de glorie in care ai atins si depasit mia ? Chiar 2 mii…ia mai fii hardcore acusi la senectute si mai baga ceva cu coaie(te-am citat) si indemnuri belicoase. Sa il iar depasteti in trafic (internaut) pe celalalt slugoi devotat ,mirciulica badea. Un alt frezat ,wannabe jurnalist.
  Daca stau sa ma gandesc “articolul” ala a fost maximum tau de glorie. Tre sa te redescoperi,cum poti supravietui doar cu 19 comenturi…20 cu asta.
  Late edit: ce au zis papusarii tai? Le-a placut ce ai elucubrat acolo? Te baga pe front cu rusii ce fiorosi? Le-ai aratat “coaiele” si s-au declarat satisfacuti? Le-a placut marimea aka IQ,aka CURAJUL pe care l-au citit in organele tale reproducatoare? Te-au declarat apt sa crapi pt binele lor? Te-au felicitat ca le-ai zis-o “agramatilor lasi”.. Oricum ai facut un mare rahat cu penibilitatea aia de “articol” ,nu stiu cum poti sa mai privesti oamenii pe strada in ochi. Pacat ca nu mai locuiesc in bucuresti ca te-as fi onorat si ti-as fi multumit cu o flegmat pt gandirea de barbar plecat in cruciade cretine.e secolul 21 nene, sua s-o chinui sa puna mana si pe resursele rusiei,dar imi pare rau ca te dezamagesc. Si ei sint constienti ca razoiul nu se mai da cu furca si toporul (cum ar fi cazul la noi) si nici cu bombe precum inumanii din guvernul israelian care au macelarit civili palestinieni la greu. Barbarule cu ifose de formator de opinii.
  Latest edit : ai idee cat a scos sua anul trecut din vanzarea de arme ? Arme vandute astura pe care tot ei se duc sa ii “impace” cum au facut in serbia,i-a tot impacat aruncandu-le la bombe in freza pana i-a linistit definitiv.da un sărci pă goagăle si vezi ce profit au scos. Si dup-aia da lectii de patriotism de la tastaura.

 14. “In 1989, nimeni in Europa de Est nu credea ca se putea intampla vreo schimbare”.
  Dacă tu ai fost incapabil să presimţi că s-ar putea întîmpla o schimbare, nu toată lumea a fost incapabilă ca tine. Eu în decembrie 1989 cînd m-am alăturat mulţimii de lîngă casa preotului Laszlo Tokes, exact cu gîndul ăsta m-am alăturat, că s-ar putea să-l răsturnăm pe Ceauşescu. N-a fost intenţia mea să devin mucenic al neamului, ci să-l răstorn pe Ceauşescu. Obiectiv propus, obiectiv atins.
  Nu m-a trimis acolo nici Gorbaciov, nici Ceauşescu.
  Dar voi, stupid people de pe malurile Dîmboviţei, n-o să înţelegeţi niciodată lucrurile astea.

 15. Scuze, am vrut să scriu “Nu m-a trimis acolo nici Gorbaciov, nici Iliescu”. Ceauşescu chiar a fost una din persoanele care m-au determinat să fac ceea ce am făcut.

Lasă un răspuns