Suflecati manecile in primavara asta:  Dau un week-end intr-un oras frumos, pentru trei ore de munca voluntara!

Acum multi ani am urcat la Cota 1400, alaturi de vreo 50 de voluntari, sa facem curatenie in jurul hotelului si in locurile de picnic. Era iunie, lumea iesise deja la aer curat, pe cuverturi intinse pe iarba. Ne-am apucat de treaba, printre oamenii lungiti la soare.

Cat vedeai cu ochii, locul era impanzit de pet-uri, pungi si hartii aruncate pe jos. Unele erau de atata vreme, inca iarba crescuse partial peste ele. Tot strangand pet-uri istorice din astea am ajuns langa un pled pe care stateau doi cetateni: el si ea, cam la 40 de ani, impartind un pui fript si doua beri.

Langa ei, la vreo 10 cm de pled, am zarit un ciot de pet murdar de praf si turtit. Am tras de el… s-a lasat greu… ba chiar deloc. In acel moment am realizat ca apucasem capatul unei sticle care continua sub pledul oamenilor. Si sub mana domnului de pe pled. De-aia nu puteam sa-l ridic.

In momentul ala, cu gatul sticlei in mana, am ridicat privirea la el. Si el s-a uitat la mine, cu cea mai scarbita si deranjata mimica pe care am vazut-o vreodata. Si apoi, cu cea mai lenta miscare cu putinta, ca si cum imi facea un imens favor, si-a ridicat cotul, sa pot sa scot mizeria de pet de sub pledul lui… Am tras, am recuperat sticla, am pus-o in sac si-am plecat mai departe.

Si-acum ma intreb daca in momentul ala nu trebuia sa-l intreb daca n-ar fi vrut sa ma ajute sa termin treaba. Sa scoatem la lumina bucata aia de Romanie. Si poate sa ne bucuram impreuna de un lucru frumos pe care sa-l facem tot impreuna: curatenie!

Ei bine, de data asta intreb: cine vrea sa afle alaturi de mine cum e sa-ti platesti un week-end facand curatenie cateva ore, intr-un oras din Romania?

Chiar, e nevoie de multi?

Anul trecut am aflat: cam 30. Dar nu iti iese in tot orasul: cea mai mare suprafata pe care am curatat-o a fost de vreo 1,000 de metri patrati. Cu tot cu strans hartii si chistoace, spalat pe jos, scos guma de mestecat de pe gresie sau fumul de pe peretii Mocanitei.

Si toate astea cu buretele si mainile astea, cu care va scriu acum sa va chem sa o facem lata (si curata) inca o data!

Scuzati rimele, sunt absolut intamplatoare.

Dincolo de ele insa, anul asta am o ambitie si mai mare: sa aduc la curatenie nu doar turisti din alte localitati. Ci si sa va conving ca acolo unde muncesc 6 insi, puteti sa mai adaugati pana la 60. Sau peste. Nu doar sa terminam mai repede. Ci sa si incepem.

Anul trecut am facut curat in zona catorva locuri turistice reprezentative din Sibiu, Hunedoara, Mangalia, Viseu de Sus (Mocanita). Anul asta ne intoarcem cu un concept mai larg: locuri cu o insemnatate aparte pentru comunitatile locale, spatii publice des frecventate de localnici ori turisti. Si speranta sa vina mai multi alaturi de mine.

Pentru asta va trebui sa treceti peste o intrebare foarte frecventa la romani: Si mie ce-mi iese?

Am sa-ti explic pe scurt, draga cititorule: merita sa faci curat pentru ca imediat ce-ai terminat, chiar e curat! Te asiguri chiar tu de asta. E orasul tau, da, dar cum sa-ti zic… nu iese mai bine daca te implici chiar tu?

Ce-ti iese tie? N-as vrea sa folosesc cuvinte mari, dar promit o rasplata pe care nu ti-o poate da nimeni: ai facut o fapta buna si te simti mai bine nu doar pentru asta, ci si pentru ca un loc curat iti da o stare mai buna decat unul murdar. Pentru altii sau pentru tine, nici nu mai conteaza. Ai dat un exemplu. Ai aratat un drum. Si, in plus, ai descoperit oameni care demonstreaza ca le pasa la fel de mult ca si tie, dar si locuri deosebite, chiar la tine in tara.

Eu caut idealisti. Caut oameni care sa nu se jeneze cu munca pe care uneori o consideram „de jos”. Caut oameni care sa vrea sa plateasca prin munca un week-end intr-un oras care le place.

Am ales deja patru orase: Iasi, Sinaia, Oradea si Craiova.

Dar nu am ales locul in care facem curat: asta asteptam de la voi. Puteti intra aici sa votati deja: http://bit.ly/2I3xetG

Pe langa oamenii locului, aduc si 12 expati, cum ar veni: oameni care isi platesc week-endul in oras cu implicarea in actiunea de curatenie si infrumusetarea unui loc din tara noastra. Aici gasiti cum anume puteti deveni unul dintre ei http://bit.ly/2I3xetG

Primul oras e Iasi. Astept de la voi sa decidem unde curatam.

Si, mai ales, astept de la voi sa-mi dati motive pentru care un om care se apleaca sa ridice o hartie de pe jos, fara sa fie aruncata de el, e OM si nu prost, nebun sau tampit.

Multumesc anticipat si spor la lucru!


There is no ads to display, Please add some