HIV/SIDA. Prima solutie de auto-testare pe care o gasesti in farmacie ℗

Imi aduc aminte cand am auzit prima oara de SIDA: in 1985, in liceu, cand una dintre revistele romanesti de stiinta a publicat un articol despre o boala misterioasa care se raspandea in Statele Unire, in comunitatile gay.

In trei ani, boala aceea avea sa ajunga in Romania, in secret, fara nicio legatura cu homosexualii, caci intre timp virusul trecuse in comunitatea hetero si intrase si in tara noastra. Nu existau pe vremea aceea teste, iar oamenii care nu stiau ca au doar virusul HIV, fara simptomele SIDA, o dadeau mai departe.

Imediat dupa revolutie ne-am pomenit brusc cu o multime de copii bolnavi: unii dintre ei, infectati dupa un vaccin facut cu acelasi ac de o asistenta iresponsabila. 

world-aids-day-2017-infographic3

Inca un deceniu a trecut, aproape, pana cand lumea medicala a reusit sa obtina primul tratament, scump si complicat. Un vaccin nu exista nici acum, insa solutiile de tratament de azi pot sa tina virusul pe loc, astfel incat nu e cu mult mai periculos decat diabetul, sa zicem.

Cu o singura conditie: sa afli din timp de virus – aici e pagina autotestului introdus acum pe piata in Romania. Un virus care, in ciuda faptului ca nu se mai scrie atat de mult de el, continua sa se  raspandeasca. 

Cifrele OMS sunt destul de grave: in lume, HIV isi gaseste adapost in aproape 2 milioane de trupuri umane in fiecare an.

In Romania, numarul de infectii noi este de 600 in 2016. Anul asta, pana in iunie, erau vreo 300 de purtatori noi ai virsului.

Ce nu e insa in animatia asta?

O alta cifra: in Romania sunt 14.600 de pacienti cu HIV/SIDA, jumatate din ei mai tineri de 30 de ani!

Cati or fi insa cei care nu stiu? Cati se stiu la risc (multipli parteneri, contacte neprotejate, ace de seringa impartite cu alti consumatori de droguri) si nu isi fac testul?

Greu de ghicit. Stim insa ca exista o solutie, un test autoadministrabil HIV  care poate sa-ti dea raspunsul pe care ti-e teama sa-l afli de la medic. Si sa incepi sa faci ceva – tratamentul adica, suportat de stat in majoritate – inainte sa ai simptomele SIDA.

Produsul e sustinut in iarna asta de o campanie de promovare la care m-am inhamat si eu. E pentru un produs comercial, insa eu cred ca e si un serviciu social: e bine sa stie cat mai multi de ea.

Ești negatHIV? Testeaza-te si fii sigur!” e organizata de Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) in parteneriat cu Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals” si Mylan.

Autotest lanscape 4.jpg

Testul autoadministrabil HIV (autotest VIH®) este revolutionar pentru piata din Romania: e un dispozitiv medical care se elibereaza fara prescriptie medicala. El e facut special pentru oamenii care vor sa se diagnosticheze rapid si in intimitate. Sa-l faci dureaza  aproximativ 5 minute si poate fi folosit simplu de oricine, acasa. E nevoie doar de o mostra de sange din varful degetului si 15 minute de asteptare pana la citirea rezultatului.

Autotestul este disponibil in farmaciile din Romania (si on-line pe site-urile acestora), si e distribuit in exclusivitate de compania Mylan. E primul autotest pentru depistarea virusului HIV cu de marcaj CE. Testarea prin test autoadministrabil este de asemenea recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Pretul recomandat al testului este de 128 lei.

Si da, cred ca merita sa platesti ca sa fii linistit. Sau – doamne fereste! – sa afli din timp de o boala pe care o poti tine sub control si pe care sa n-o mai dai mai departe si altora…

Pentru ca, da, se poate trai cu HIV/SIDA. Cu nestiinta e mai greu!

Esti negatHIV 2.png


There is no ads to display, Please add some

Un comentariu

  1. La Barcelona un 2008 parca, un francez aducea argumente ca nu exista acest virus iar noi suntem cu 20-30 de ani in urma. Din miile de copii cu care am fost internata nu avea niciunul virus. Baliverne platite.

Lasă un răspuns