Cine-i de vina ca n-avem stiri din Africa

Am tot vazut in ultima vreme un argument tampit pe facebook: „Da’ masacrele pe care le face Boko Haram in Africa, unde tocmai au omorat 2000 de oameni de ce nu le vedeti? De ce va uitati doar la jurnalistii aia omorati? Ce, africanii nu sunt oameni? Despre ei de ce nu scrieti?”

Sunteti gata pentru un raspuns sincer, dupa 20 de ani de presa?

Ok. O sa incepem cu definitia stirii.

– Ce este stirea, elev Popescu?

– Este acea intamplare neobisnuita care ne atrage atentia si despre care vrem, in mod natural, sa vorbim, dom’ profesor. Cum ar fi ziua Izabellei.

Bun, acum sa ne uitam un pic in Africa. Cati oameni sunt ucisi in fiecare an in conflicte tribale si razboaie intre clanuri sau tari? Va spun eu: in medie, peste 3.500. Si aici vorbim doar militari, fara civili. Daca ii adaugam si pe ei, e catastrofa. Sunt ani cu jin care mor si 300.000 de mii, cum a fos acum un deceniu in Darfur. In general, in Africa oamenii se ucid unii pe altii la scara continentala si gasesc pentru asta felurite motive, de la diferente de religie, pana la cele de fidelitati tribale.

Altfel spus, in Africa moartea e o tragedie continua. In Europa, e o exceptie. Si stirile acopera, cum am spus, tocmai exceptiile.

Nu uitati un alt lucru: sunt multi ani de cand jurnalele noastre de stiri au cam scos stirile externe – cu exceptia celor cu George Clooney – pentru ca romanii pur si simplu nu erau interesati de ele.

Somalia? Mai bine Columbeanu.
Rwanda? Dar ce mai face Andreea Tonciu?
Asia? Mai bine spuneti-ne ceva cu Basescu.

In plus, ce-a fost special la Franta e ca s-a intamplat pe teritoriul nostru national.

Cum asa? Pai da. De cand cu diaspora, Romania e mai mare decat a fost vreodata. Avem comunitati de romani in Franta si Italia si Spania mai consistente decat multe judete de acasa. De-asta Franta ne priveste pe toti.

Pentru ca e o parte din Romania. Si ca populatie, dar mai ales ca civilizatie. Suntem parte a Occidentului. A civilizatiei apusene.

Si de-aia jurnalistii astia sunt „ai nostri” in vreme ce africanii care mor cu miile sunt o stire de pe o alta planeta, pe care ne e greu s-o intelegem.

Si, daca ma gandesc bine, nici nu vrem sa traim pe ea.


There is no ads to display, Please add some

13 comentarii

  1. Sa inteleg ca marsul acela somptuos si istoric, la care au participat mai marii nostri conducatori (mergand pe principiul dvs) a fost doar impotriva terorismului in Europa? In rest, da-i incolo, sa moara pe capete, ca doar sunt de pe alta planeta and we don’t care.
    Sunt de acord cu punctul dvs de vedere cum ca romanii nu sunt interesati de stirile externe, din pacate, dar cred ca o mediatizare la scara mai larga a problemelor de acolo ar putea ajuta, cel putin ar trezi niste semne de intrebare.
    Prin urmare, mie nu mi se pare un argument tampit 🙂

    • Salut, Oana.
      Mitingul de la Paris a avut mai multe scopuri. Unul a fost cel de solidaritate si identificare cu victimele: ” Sunt ai nostri, ni asumam, si noi suntem ca ei, ne e frica pentru libertatea noastra”. Al doilea scop a fost cel demonstrativ: „Suntem multi, vrem sa se schimbe ceva, avem puterea de a vota impotriva unui guvern care nu ne serveste interesele.”
      Manifestarile nu au fost ideologice, ci extrem de pragmatice, transmiteau mesajul clar ca se cere implicarea guvernelor in protejarea populatiei.
      In schimb, Oana, in Nigeria nu putem interveni. Un miting la Cluj nu inseamna nimic pentru guvernul nigerian, si nici pentru populatia de acolo. Singura interventie utila posibila e sa se intre cu armele in Nigeria si sa li se acorde ajutor cu forta, iar asta e o solutie dezagreabila. Nu uita ca Nigeria nu e chiar o stepa africana cu negri imbracati in piei si pene, ci o tara dezvoltata, dar cu un guvern corupt. Daca guvernul lor va cere ajutorul NATO pentru a rezolva problema Boko Haram, sunt convinsa ca americanii se vor teleporta acolo. Dar trebuie sa ceara.

      • Irakul sau Afganistanul au cerut ajutor? Nu, s-a intervenit brutal, cu motiv întemeiat dar scop diferit. A dar stai, Nigeria nu prea are resurse interesante…de ce să ne pese.

      • asa e Nigeria nu are resurse: „Nigeria is the 12th largest producer of petroleum in the world and the 8th largest exporter, and has the 10th largest proven reserves”

  2. eu am vazut stirea pe Digi24 (e drept ca s-a vazut pe post la ceva vreme dupa nebunia cu Paris-ul)…..pe celelalte nici urma…

  3. Majoritatea comenteaza doar din nevoia de a arata cu degetul ca au murit francezii pentru ca libertatea are niste limite, si sa taca, ca altfel murim cu miile ca africanii.

  4. Pare plauzibil ce zici, dar fa un exercitiu de imaginatie si gandeste-te cum ar fi reactionat Media daca se prezentau in mod ostentativ imagini filmate de la fata locului cu exemple de ucidere in masa, dupa ce s-ar fi facut o descriere si lamurire suficienta asupra zonei geo-politice din Africa aflata atat de departe, dar mobilata si cu oameni.

  5. „Nu uitati un alt lucru: sunt multi ani de cand jurnalele noastre de stiri au cam scos stirile externe – cu exceptia celor cu George Clooney – pentru ca romanii pur si simplu nu erau interesati de ele.”

    Nu e normal. Tind sa cred ca un jurnalist inteligent poate sa foloseasca dorinta de „senzational” a romanilor in scop educativ. Sa-i scoata din universul lor restrans. Chiar daca e mai usor sa scrii despre vedete si mondenitati, ar trebui sa stii sa scrii despre toate, intr-un mod in care sa starneasca interesul. Sa fie de toate pentru toti.

    Televizorul sta deschis de dimineata pana seara in casele multor romani. E o cale usoara de culturalizare si deschidere a orizonturilor. Si poate fi facuta. Daca se vrea cu adevarat.

  6. Până acu câteva zile nu știam ce-i cu ziua asta a Izabelei 🙂 Oricum să știi că eu nu am televizor, și asta pentru simplul fapt că mă enervează la culme. Nu prea ai ce vedea la el…pentru că știrile par subiective, iar de restul emisiunilor…nici nu mai am cuvinte să le descriu. Dar în jurul lumii cam știu ce se întâmplă. Chiar și în Africa, mai ales că am și prieteni acolo, care culmea, nu sunt români! Trist dar adevărat. Oamenii „civilizați” s-au pietrifcat la realitățile crude, dar își mângâie zilele cu știri de genul…cutare vedetuță iar divorțează, cutare nu știu cine iar și-a făcut transplant de nu știu ce…și tot așa. Acum doi ani când am fost în țară la ai mei se difuza nu știu ce telenovelă indiană după care maică-mea era înnebunită. Ghici ce! Acum iar merg în țară la ai mei și telenovela încă nu-i gata. Și ne mai mirăm de ce nu îi interesează pe unii știrile obiective? Și de ce unii nu evoluează deloc? Trist dar adevărat.

  7. bai jegule de ce trebuie sa mergem noi la razboiu altora, ce suntem noi sa ne bagam peste alti avem noi ceva cu rusi sau ei cu noi daca nu vor alti suntem carnea de tun al altora care ne vor in razboi de ce nu esti tu comandatu ostilor si merg si eu dupa tine jegule de om
    ne acuzi pe noi tineri de azi ca nu ne intereseaza, europeni vor prin rominia si nu prin polonia care sunt mai aproape de germania normal ,cine este rominia, mai bine trageti un glont in cap!!!boule

Lasă un răspuns